Angående Fashion Against AIDS


"Shopping har aldrig varit viktigare", menar H&M som igår släppte kollektionen Fashion Against AIDS var celibriteter fått lov att designa var sin överdel för "kampen mot AIDS". En stor del av plaggen är redan slutsålda och jag köpte själv ett av dem då jag finner ett annat större och bättre budskap i texten än det H&M vill ha sagt. Jag stödjer dock - utöver de få procenten av kostnaden som gått till ändamålet - inte kampanjen. Jag tycker att den är löjlig, litet i stil med "Knark är bajs. Forever." var man totalt nedvärderar ungas slutledningsförmåga. Anledningarna till att inte testa droger är många, men vilken normal tonåring låter bli för att någon med ett groteskt teckensnitt skriver att det är synonymt med exkrementer?

AIDS är ett växande problem som existerar världen över. Det råder ingen tvekan om att motarbetet måste fortsätta för att kommande generationer skall få chansen att födas in i misären friska utan föräldrar liggandes på dödsbädden, men håller H&M med om den saken eller är det som det brukar vara: Ännu en chans att synas med och vinna på ett socialt samvete utåt (vilket redan här blir fel när alla vet vilka som tillverkar deras kläder och hur dessas förhållanden ser ut; många sitter förmodligen redan med AIDS framför symaskinen), trots att deras fokus ligger på västvärldens ungdoms promiskuösa leverne och handlar om att upplysa den snarare än hjälpa dem som redan drabbats?

När fjorton artister och ett hundratal besökare med webbkamera ropar ut "Protect yourself and the people you love - use a condom!" på butikens hemsida och samtliga av kollektionens plagg säljs på H&Ms ungdomsavdelning Divided som prackar på köpare av tröjorna kondomer råder ingen tvekan om vilka kampanjen riktar sig till, inte sant? Hade jag känt till att de tvingar på sina kunder kukgummi hade jag aldrig beställt en top, men hade jag fått uppleva detta på plats i affären vet jag inte hur jag hade reagerat. Jag hade förmodligen fått en smärre chock. Det gav direkt en äckelkänsla i magen av att höra att inte ens på klädaffären är man befriad från andras sexvanor!

Vad man tycker om denna kampanj får stå för var och en, men slopa naiviteten och låtsas inte som om H&M faktiskt bryr sig om världsproblemen så länge de inte kan tjäna på det, och här har de funnit något som rör majoriteten av kunderna.
Jag stämmer inte in med hundratalet besökare med webbkamera. Jag säger som en av designerna: "Stop and think!", men här med en annan innebörd. Det känns inte som att detta har mycket med AIDS-bekämpandet att göra över huvud taget. Praktiskt taget ingenting kommer att nå ut till de som lever i fattigdom och varken har kännedom om vad vare sig onlineshopping eller en "tischa" är. Det handlar i klarspråk om att uppmuntra unga att fortsätta använda penisskydd vid penetreringssex och liksom "Knark är bajs" få det till något som ligger rätt i tiden.

Vi lever i ett upplyst samhälle varför ingen kan säga annat än att runtknullande västerlänningar får skylla sig själva. Jag känner ingen som helst medkänsla för nedsmittade nordbor som själva försätter sig i situationen när de är medvetna om riskerna och har möjlighet att så lätt undvika dem. Därför stödjer jag inte Fashion Against AIDS - upplysandet av high school-elever om att kondom finns med både jordgubbssmak och som extra glidmedelsbehandlade. Vill jag bidra till det verkliga arbetet mot sjukdomen lägger jag mina slantar i en fastkedjad bössa och överlåter fostrandet av Generation 1990-tal till deras målsmän.

Kommentarer
Postat av: Fanny

Ja. Så jävla rätt. Jag blir mycket irriterad på den här typen av "välgörenhet" från stora företag. Det är jättelöjligt. Tycker dock det är värre när det är miljö det rör sig om, då klädproduktion har en direkt negativ inverkar på miljön. Inget blir ju bättre av att vi köper en tischa till liksom.

2008-11-15 @ 22:49:47
URL: http://intefanny.wordpress.com/

OBS! Reklam och spam raderas. Svar på givna kommentarer hänvisas till era egna inlägg och inte till mina, då kommentarfältet inte är något klotterplank! Övriga kommentarer uppskattas och glädjer mig.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0