Lindex sjunker i storlekar såväl som i mina ögon

Mina läsare som utan problem kommer i en storlek S drar måhända en suck, men i egenskap av fet med all den problematik det innebär att få förbli något sånär stylish trots 25 kilos övervikt, är en reflektion från ett ofryntligt fetto vad som följer.

Lindex var tidigare sedd som en typisk käringaffär mödrar och stillösa handlade från. Vinden har dock vänt: De har insett att de inte längre bara går hem hos äldre kvinnor och har börjat göra sitt utbud mer ungdomsvänligt. Härligt, inte sant? Nu finns ännu en butik att hitta kläder på, eller skall jag säga en mindre för egen del? 

Det är inte bara jag som upptäckt att deras framgångar inneburit att de blivit mindre i storlekarna. Jag kom i eftermiddags hem efter att ha köpt två koftor och en topp som jag lagt undan på Lindex. Jag har tidigare kunnat använda deras L utan problem och har inte ens behövt prova plaggen - jag har vetat att L fungerar för mig. Idag fick jag dock pressa i mig toppen som stramar ordentligt. Att ha ett linne under detta är inte att tänka på trots att den är urringad och det skulle behövas. Koftorna sitter inte heller bra trots lös modell. Dessutom går deras mest trendiga utbud numera bara upp till storlek M (40/42). De stumma plagg de kallar höstens hetaste trender och marknadsför inför jul- och nyårsfesterna sträcker sig inte heller över 42. Ta även den fulsöta stickade rentröjan som vid första anblicken ser ut att höra hemma i tjockisrutan eftersom ingen skulle ha köpt den ifall inte modebloggarna hypat den så förfärligt - M är största storlek.

Vad gäller butikens nederdelar går endast halv- och hellånga kjolar över 44. Av 32 kjolar finns sex i storlek 46. I dagsläget har H&M, som fått utstå mycket kritik för att inte ha ett tillräckligt varierat storleksutbud, större storlekar än Lindex och det säger en hel del om deras förvandling. Jag kan säga att "jag handlade på Lindex innan det blev coolt", men nu är jag plötsligt för fet. Lindex får gärna förbi en käringaffär för mig om det skall vara på det här viset.

Mina båda tummar riktas nedåt gentemot Lindex och min frågeställning till samma företag då jag verkligen är nyfiken är: Vadan detta? Är det antingen eller som gäller för er? Är det inte möjligt att tillfredsställa kunder i flera storlekar (och anser ni att en kvinna som drar 44 är för stor för att kunna ta del av modet på samma villkor som en 36:a?), eller vill ni helt enkelt tvätta bort stämpeln som en butik för alla kvinnor? Jag, och mina feta fränder med minsta klädintresse, är mycket tacksamma för svar.


Kommentarer
Postat av: Jenny

Höh! Vad dåligt...

2008-11-15 @ 23:27:16
Postat av: Cecilia

Jenny: Jag är faktiskt väldigt besviken på dem. Inte trodde jag att jag skulle ha större chans att hitta kläder som passade min hydda på H&M än på Lindex, som är en betydligt otrendigare affär. Lindex har ju ett mer "klassiskt" utbud vilket normalt riktar sig till litet äldre personer än vad H&M gör.

2008-11-15 @ 23:34:06
URL: http://heartsick.blogg.se/
Postat av: Linda

Jag mailade Lindex och frågade varför de coola kjolarna på bara finns i små strl. Och så frågade jag varför kläderna på fetavdelningen var så fula. Svaret jag fick var väldigt sympatiskt och ganska dumt. "Det finns ju många fina kjolar i större strl oxå"

Jag säger "ÄT SKIT"

Den fina kjolen jag vill ha finns till strl 42!!

2008-11-15 @ 23:34:47
URL: http://vifsla.blogspot.com
Postat av: Cecilia

Linda: De vet själva att det där inte är sant. De vet att plaggen är fula precis som de vet att de förväntar sig att tjocka skall vara fula och klä sig efter en viss mall. Jag hatar att känna mig som det gnälliga fettot som inte hittar kläder, men jag är jävligt trött på att bli hänvisad till otrendiga fula basplagg och snedskurna kjolar med synliga resårer för att mina lår är större och min häck bredare än deras. Det är över min döda fettokropp jag kommer sätta på mig en sådan. Varför? För att jag har något som kallas STIL, överviktig eller ej.

2008-11-15 @ 23:39:02
URL: http://heartsick.blogg.se/
Postat av: Anna

Ja det där är verkligen en het potatis!! Jag vet inte hur många inlägg i min blogg som har handlat om just det där. För varje jävla gång man ska handla så är det som ett jävla lotteri. Lika spännande varje gång att se om nåt passar! Inte nog med att alla fina kläder bara finns upp till stl 42, så gör de även kläderna mindre i storlekarna. Så om man nu kunde komma i 44 eller L förut så kan man glömma det nu liksom. Och jag har också märkt att Lindex kläder är små i storlekarna minsann. Och då ska vi inte prata om H&M:s byxor. Inte ens bh:ar ska man få köpa om man har större än C-kupa! Det är ju sjukt egentligen för om man har A eller B kupa så kan man i regel gå utan bh. Och vilket jävla skitsnack om att fettoavd har fina kläder. Där finns väl inget som nån människa under 55 skulle vilja ha på sig!! Svarta tält är väl sannerligen inte smickrande på någon kroppshydda, varken stor eller liten.

Jag skulle gärna vilja ha den där klänningen som du har på bild där, men som sagt stl 42... Lär nog banta rätt många centimetrar för att få på mig den. SUCK!! Precis som att det inte redan va illa att va fet, man ska dessutom inte få ha snygga kläder. Det är bara smala personer förunnat enligt klädkedjorna!

2008-11-16 @ 00:02:33
URL: http://luella.blogg.se/
Postat av: Cecilia

Anna: Ja, visst är det frustrerande! Det som är så bedrövligt är ju att det är en hetsjakt på feta var man ständigt har behovet av att tala om hur fula och oattraktiva de är, samtidigt som man fråntar dem rätten att "göra det bästa av situationen" med snitsiga kläder (liksom, är det inte "fula och oattraktiva" som behöver snygga kläder som bäst för att kompensera den där gräsliga kroppen?). Kanske tänker man att det är deras skyldighet att gå ner i vikt innan de skall ha mage (bokstavligen, ursäkta orvitsen) att ens tänka på att klä sig snyggt. Då handlar det inte bara om hederligt elitistiskt tänk var man sätter ideal utifrån sig själv utan också om ren diskriminering, vilket är något föraktansvärt i mina ögon.



Det här med H&M och underkläder har jag aldrig fått grepp om. Jag har inte alls stora bröst utan rentav SMÅ bröst i jämförelse med min kropp och den enda bh jag orkar köpa är Lindex' balchonette storlek 85C, men på H&M är det ju helt uteslutet att handla underkläder. Det kunde jag inte ens göra när jag vägde 20 kilo mindre och drog B-kupa på Kappahl och dylikt. BH:arna var ändå för små. :S

2008-11-16 @ 00:12:39
URL: http://heartsick.blogg.se/
Postat av: Gråpyre

Att ändra sina storlekar stup i kvarten är en dum idé, oavsett om storlekarna går upp eller ner i skala. Själv har jag redan tappat den vikt jag behövde bli av med och är nöjd så. Jag märkte rätt snabbt hur mycket lättare det var att hitta kläder i den storlek jag är nu.

Men det vore ju ärligt talat bisarrt att kämpa för att gå ned i vikt, för att upptäcka att klädstorlekarna går ner i storlek på samma gång - så att man ändå aldrig tar sig in i de plagg man vill ha.

2008-11-16 @ 01:49:49
Postat av: Cecilia

Gråpyre: Haha, ja precis. Det blir ganska lönlöst att gå ner i vikt när butikerna ändrar storlek i takt med en själv.

2008-11-16 @ 12:02:46
URL: http://heartsick.blogg.se/
Postat av: emelie

Haha! Jag har precis samma problem. Bor i en mindre stad och här är lindex den enda riktiga klädaffären.

När man då ska stresshandla något till helgen eller bara införskaffa något basplagg så hittar man inte ett skit.



Jag har även problem med jeans. Bara för att man drar en större storlek så ska man behöva ha kärringbrallor som man får en 7 meters päronrumpa i! Haha ja jag kan inte annat än att hålla med i er besvikelse.

2008-11-16 @ 14:48:14
URL: http://emeliebard.blogg.se/
Postat av: epi

väl talat!

2008-11-16 @ 16:40:33
URL: http://krigetmedmigsjalv.wordpress.com
Postat av: alex

Jag tillhör också skran som drar stora storlekar och jag var på Lindex senast igår på jakt efter nåt snyggt att ha på mig, jenasen är fula som stryk (de enda snygga jag har är från Åhlnéns+) coh tröjorna skulle nog inte ens min mamma ha på sig. Suck.

Jag älskar också klänningen på bilden och sen fanns det flera andra otroligt söta kjolar och klänningar och toppar på vanliga avdelningen. suck. suck. suck.

2008-11-16 @ 19:00:38
URL: http://livbom.blogspot.com
Postat av: Lina

Kan inte aannat än att hålla med. Jag kan iallafall kanske glädja er och andra välväxta damer att h&m har börjat med vissa bhar som går upp till 85D, faktiskt i de snygga modellerna i spets. Dock motsvarar deras d-kupa c-kupa i "normala" butiker.

2008-11-16 @ 22:03:29
Postat av: Cecilia

Lina: Bra för att vara H&M då C tillsammans med B ju är de vanligaste kupstorlekarna här. Skall prova den och se om det går vägen med deras D-kupa, men jag är väl alldeles för fet runtom då 85 är likamed 80 hos dem. :P

2008-11-16 @ 22:07:33
URL: http://heartsick.blogg.se/
Postat av: Fanny

Det mest störiga med allt det här är ju att de där pluszisemärkena är så förbannat osmakliga. Jag blir ledsen av att kolla på de kläderna, som antingen är stora svart tygsjok eller fruktansvärda kreationer i olika grälla färger.



Fattar inte vad klädföretagen försöker uppnå med dem, för jag har aldrig träffat en överviktig person som har tyckt att plusziseavdelningen är najs. Så jävla konstigt.

2008-11-16 @ 23:09:25
URL: http://intefanny.wordpress.com/
Postat av: Alv

Jag har två snörliv, köpta på samma affär fast med några års mellanrum. Det jag köpte senast är däremot en storlek större än det jag köpte först och de har samma storlek när de mäts mot varandra. Härliga värld..

2008-11-23 @ 13:32:56
URL: http://mandragora.webblogg.se/
Postat av: Dannie

Usch, jag håller med dej så in i hellsicke asså.. det e såå himla dåligt. numera e det enda jag köper där BH, jag kommer inte i vissa andra kläder och jag vill inte köpa L varje gång, vissa kläder funkar bara inte att ha "för stora" liksom.

suck aja, drf satsar jag på andra butiker numera. jag tycker inte att H&M heller e bäst. :\ men det e MIN åsikt. :)

2008-11-27 @ 18:22:47
URL: http://cupcakees.blogspoy.com

OBS! Reklam och spam raderas. Svar på givna kommentarer hänvisas till era egna inlägg och inte till mina, då kommentarfältet inte är något klotterplank! Övriga kommentarer uppskattas och glädjer mig.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0