Mardrömmen blir sann

Allt som har med tandlossning att göra är skrämmande. Tänder som går sönder, tänder som slås ut, Englands värsta tänder... När jag stod vid spisen och åt en gurkskiva alldeles nyss kände jag plötsligt hur något fastnade i tanden. Svartpeppar förstås, tänkte jag, men hur? Jag kryddar inte mina gurkor. Jag petar bort "kornet" och upptäcker till min förskräckelse att det är något ljust och hårt. Jag försöker mosa sönder det utan resultat. Kan det verkligen komma från mig? Jag går in på toaletten och öppnar käftarna. Mycket riktigt så har en tandflisa lossnat och jag känner hur det ilar när jag andas in. Jag får panik och måste ringa någon, och eftersom jag inte har någon att ringa ringer jag hem. Min mor gastar att om jag skall "skrika" så lägger hon på. Jag ber den okänsliga subban att fara och lägger på själv. (Jag älskar hennes uppriktiga och osjälviska omtanke gentemot sina barn. Hon finns alltid där när det behövs.)

Det är för sent att boka tid hos tandläkaren och jag måste göra det det första jag gör i morgon bitti. Jag vet inte vad jag skall göra till dess. Jag är livrädd över att det skall hända likadant med fler tänder. Varför nu? Vad beror det på? Jo, jag har slarvat med tandborstningen då jag somnat ifrån den betydligt fler än en gång på sistone, men jag har alltid borstat dem då jag vaknat igen och använder tandtråd. Skall det vara nog för att sådant här skall ske? Jag är så rädd. Jag har nog små riskorn till tänder som det är, förmodligen närapå dubbelt så små som majoritetens, så att slipa till det är inte ett alternativ. Då har jag ingen tand kvar. Hur skall jag våga äta innan jag får komma till dem nu? Jag vet inte vad jag skall ta mig till! 21 år och redan med utan anledning lossnande tandflisor. Jag har aldrig haft ett hål i hela mitt liv och har åtminstone kunnat vara nöjd över det (jag gnuggade tvångsmässigt gaddarna i 30 minuter varje kväll som barn - vad hände?!) och så sker detta, trots alla Extra jag dagligen tuggar på. Jag börjar ärligt tro att någon lagt en förbannelse över mig.


Kommentarer
Postat av: Emma Amelie

jag är också livrädd för att tappa tänderna.

mina tänder har väldigt svag emalj, av både cola-drickande och bulimi antar jag.

mina framtänder har jag redan fått slipa ned lite men de var ganska stora från början så ingen annan än jag iaf tänker på det.



införskaffa flourskölj med detsamma! det är typ det enda som hjälper.

jag borde vara bättre på att använda min också.

2009-01-14 @ 17:29:56
URL: http://emmaliine.blogspot.com
Postat av: Anonym

Jag har haft lite samma problem, trots att jag, som du, aldrig haft ett endaste hål i tänderna. Frågade min tandläkare varför det händer (livrädd) men hon sa att det inte var så farligt. Det är endast pyttesmå flisor som lossnat från mina undertänder, och jag har inte ens märkt när det hänt. Jag har bara sett att mina främre undertänder blivit ojämnare. Anledningen för mig kunde vara att jag biter på naglarna, men det får jag för mig att du inte gör (eftersom du är så stilig jämt!). Vet inte om svaret hjälper dig, det är ju aldrig kul att ha ojämna tänder, men du behöver säkerligen inte vara orolig för att bli tandlös inom de närmsta åren!

2009-01-14 @ 17:30:52
Postat av: Cecilia

Emma Amelie: Vad jobbigt. Skönt att du hade stora från början då. Men hur är det med bulimin nu? Syror är ju verkligen döden för ens tänder. Spydde friskt under en period förut men insåg att jag inte har tänderna för det och att det måste prioriteras (så då gick man upp i vikt i stället). När man borstar efteråt gnuggar man ju dessutom in syrorna. :(



Har också svaga tänder, både vad gäller emaljen och det faktum att de är väldigt tunna i sig. Som gjort för att ens mardrömmar skall besannas. I ett Simpsonsavsnitt är de på bio och i början av filmen är ljudet så kraftigt att tänderna på personerna i salongen krossas. Jag kan inte ens titta den sekunden.



Skall klä på mig igen och gå till stans dyraste Coop med en gång. Det är alldeles för länge sedan jag använde munskölj nu. Har inte haft en tanke på att köpa det när jag bott själv bara. Kosta vad det kosta vill.



Anonym: Fastän det är små flisor är det ändå inte så roligt. Du har inte möjligheten att slipa till det då, eller är det såpass litet att det går an?



Denna flisa är rätt stor, jag hoppas verkligen att det inte är något allvarligt. Som tur var var det ett hörn från baksidan, men jag hatar känslan av att munnen blir allt tommare - tänder är ju ingenting man får tillbaka (nähä?). Kan ju mycket väl bero på en massiv kariesattack efter alla de där nätterna då man somnat på soffan.

2009-01-14 @ 17:54:54
URL: http://heartsick.blogg.se/
Postat av: m

Jag har varit med om samma sak, ett par flisor och några gruskorn har lossnat från mina tänder på sista tiden. Förmodligen för att jag druckit alldeles för mycket cola light, och gnisslat tänder på natten. Dessutom glömmer jag tandborstning och sånt flera gånger i veckan, nästan varannan dag i bland.

2009-01-14 @ 18:32:50
Postat av: Angelique

Oj jäklar vad läskigt :S Låter som om det kanske kommer kosta en del också? Jobbigt.

2009-01-14 @ 18:48:18
URL: http://kinkykitten.blogg.se/
Postat av: Emma Amelie

Bulimin håller jag på avstånd nu mer, har inte varit riktigt sjuk på 1 år eller 2 men har däremot haft kortare perioder av återfall någon gång per år.

Jag gick ju upp hur mycket som helst i samband med att jag gjorde mig av med ätstörningarna och vågade mig inte på att ens försöka tänka på att banta på länge.

Senaste återfallet var då under hösten i samband med bantningen men då slutade jag banta ganska direkt då det blev så. Jag klarar mig ganska bra undan det bara jag inte blir för fixerad vid mat.

Klarar att banta men ja, får se upp då jag börjar bli för besatt.



Bra fluorskölj finns på apoteket också, jag fick utskrivet av tandläkaren, men borde gå att köpa på apoteket utan recept. Annars har säkert vanliga affärer med, vet inte vad skillnaden är.

Den jag har är mest bara fluor, ingen mintsmak eller så.

2009-01-14 @ 19:30:14
URL: http://emmaliine.blogspot.com
Postat av: Sofia armenteros

Hej,

Jag kommenterade ditt inlägg om månggiften i överkalix.. men har inte fått något svar, och ser att du svarat här.. skulle du möjligen kunna svara asap? :)

2009-01-15 @ 10:38:04
Postat av: Skinhead Barbiedoll

Men fy fan, mardröm som blir sann ja. Det är ju nog så jobbigt med drömmar där man speglar sig, öppna käften & upptäcker att man har tappat alla tänder utom två svarta jävlar. Hoppas det fixar sig!

2009-01-15 @ 14:07:14
URL: http://thompikissandtell.blogspot.com
Postat av: andrea

Hej, alltså det är inte farlig att tappa flisor i tänderna. Jag har tappat några. Det kan ila lite några dagar men det är itne som att alla tänderna kommer lossna ur munnen på dig. Du behöver inte oroa dig tror jag, inte heller gå till tandläkaren tror jag. Onödigt dyrt.

2009-01-20 @ 18:33:03

OBS! Reklam och spam raderas. Svar på givna kommentarer hänvisas till era egna inlägg och inte till mina, då kommentarfältet inte är något klotterplank! Övriga kommentarer uppskattas och glädjer mig.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0