Moderniteter

Efter att ha rotat fram min rejält gamla Chanel no. 5-kopia, som idag inte har kvar annat än en uringul nyans och doft av alkohol (ammoniak?), kom jag att undra vad som händer inom denna värld idag. Jag har noll intresse för moderna trender, vet ingenting om och mår i huvudsak illa av att ta del av dem (vad ger det, utöver komplex och fattigdom? jag blir personligen mer bitter än inspirerad). Ytterst få plagg känns nyskapande och då något sådant väl kommer är de huvudsakligen uppseendeväckande i negativ bemärkelse, varpå man kan börja undra om de tillverkades enbart för chockvärdet när att allt annat "redan är gjort" och detta var det bästa de kunde komma på.

2000-talets mode känns som en resumé av det gångna århundradet, var man applicerat en och annan smaklös detalj och dragit bort/lagt till ett par decimeter tyg för att urskilja dem från klassikerna. De riktigt horribla klassikerna, får man väl säga efter en titt på Chanels hemsida. Det är i sådana stunder jag är glad att jag inte är beundrare av haute couture. Pressen skulle bli ännu större än vad den är idag, och på så sätt måste jag säga att det är mäkta praktiskt att vara en fetlagd individ utan möjlighet till moderntitet. Jag trivs så bra så i mina tantiga utstyrslar, vilket lär visa sig då jag är 39 och kommer göra allt för att ta igen tonårens förlorade body splash-doftande "fräschör" inhandlad på Divided.

Jag har faktiskt svårt att förstå att någon skulle finna dagens moderniteter läckert. I en experimentell amatörfilm med bisarra karaktärer; absolut, men frivilligt? Och när vi väl talar om trollen, känner jag för övrigt hur gärna jag vill göra en sådan film. Funderar på att investera i en billig videokamera och arbeta kring hemmet, ty det är här kreativiteten föds och dödas inom loppet av en minut, och lågbudgetfilm är någonting jag verkligen intresserar mig för.

Rhinestones are forever

image106

Veckans auktionsköp, 69 SEK, för tankarna till det smyckeset [valfri småbarnsmor ~28 med Rix FM på högsta volym i sin "gubbes" Volvo] fyndat på Råneåmarknaden '04 och skall bära på sin och sin tredje fästmans ettårsdag som inleds med en smak av Mexiko på den lokala restaurangen och avslutas med en halvtimmes långt toalettbesök, men så har ju jag tilldelats förmågan att kunna värdesätta det mest värdelösa. Ja, det är rentav ett under hur [specificerad fetmadrabbad dvärg ~20 med kraterstora håligheter i huden] kan bära upp det mest smaklösa och få det att likna en bal på slottet. Hade det inte varit för de hiskeliga genernas resultat hade jag älskat mig själv innerligt. Hur som, är jag vansinnigt förälskad i mina nya stenprydda trådar, välkomnar dem glatt till plåtburken från Dollarstore, och ser som nästa satsning att finna någonting tyglikt att använda dem till.

Lucky lips are never blue

image107

Jag har blivit allt mer fast besluten om att finslipa mitt ansikte (jag har lika stora problem med övriga kroppsdelar, men någon lyx skall vi inte dra till med, det är det som syns som räknas i en värld var korseletter aldrig går ur tiden), men jag drar mig ändå från att ta tag i saken på grund av rädsla och okunskap. Trots att riskerna är små, finns de där och skräckexempel kan skådas även i ens egen närhet. Resultatet kan bli lyckat, och kanske kan jag stå ut med att se på mig själv i spegeln utan att gå sönder, men jag kan också riskera att förlora den skinnbit till överläpp jag knappt har idag och inte kunna stänga munnen över huvud taget (redan i dagsläget bildas en tandavslöjande glipa p.g.a. dess korthet). Dessa känslor gör det inte mer lustfyllt att uppsöka läkare just på grund av den arroganta attityd som kan infinnas bland dessa. Dels har jag svårt att ta för mig och finner det hela vansinnigt genant vilket gör att min önskan inte kommer att framgå tydligt, varför jag heller aldrig skulle lägga mig under kniven hos en läkare jag inte litar på och som jag känner innehar ett visst förakt gentemot mig. Dels känner jag mig inte mogen för detta (eller något annat), utan bör flytta operationsplanerna längre fram i mitt liv (då jag lämnat staden för något nyare, var ingen vet hur ens tidigare liv eller läppar sett ut), vet var jag är på väg med det och kan se förändringarna klart framför mig. Till dess får jag leva i en spegellös tillvaro med självaktning lägre än Glocalnet. Fröjdefullt!

Jag vill inte vara orealistisk, varför jag endast sätter uppnåeliga mål (rättare sagt; sådant som borde vara uppnåeligt) men då det kommer till mig känns det som att allt ligger helt utanför min liga. Oavsett hur många timmar jag spenderar framför spegeln, slutar det alltid upp på samma vis; jag krackelerar, tvättar av masken och ger upp. Det spelar ingen roll om det gäller kosmetika, kläder, attityd eller hår. Ingenting passar. Ingenting vill sig. Ingenting gör mig.

Cleaning out my closet

image106

Jag beslutar mig en gång för alla att röja upp bland all bråte, och en timme senare är det än bara två Kvantumkassar tommare, och golvet är fortfarande täckt av kläder, plastpåsar, papper och kartonger - nu mer än tidigare. Var är det egentligen mening att saker skall placeras? Merparten är sådant jag aldrig någonsin kommer att få användning för, men sparar "utifall att". Något sådant kommer aldrig, och jag fortsätter att samla. Spotlightsen i taket bländar mig och svetten rinner längs den flottiga, feta knölen känd som kropp. Jag har ingen koll på vad som hamnar var i garderoben vilket betyder att det blir till att riva ut samtliga plagg nästa gång det är dags för klädnad ändå. Jag har inte gått ned så mycket som ett hekto, däremot upp, och värre blir det i och med ilskan och komplexen som dominerar. Jag gick in med inställningen om att sommaren skulle komma att bli outhärdlig. Visst blev den det, men så här händelselös hade jag inte räknat med med tanke på att jag då hade någon slags kontakt utåt kvar. Nu har jag inte ens någon att ta ett glas på valfri krog med, vilket känns synnerligen bittert. Inte ens kan jag hålla mig vaken eller se till att stiga upp i tid till Lilla Huset på Prärien om helgmorgnarna. Höjdpunkten har kommit att bli att kedjeröka på altanen (då är jag inte ens en regelbundet rökande dam). Vad är detta? Hur kunde livet bli så här meningslöst? Det känns som att det torde räcka gott med att vara förbannad med ett anlete som mitt, men olyckorna kommer ju som känt sällan ensam utom då det kommer till en personligen; den största av dem alla, som fortsätter att släpa sig fram solo.

Jag saknar min barndoms dagar

- eller åtminstone den kaxighet man bar på:

Far: För var god gärning man gör, får man en ruta av chokladkakan.
Cecilia: Jag kan pissa på dig 24 gånger. Då får jag 24 rutor.

Haggan testar: Define-A-Lash

image107

Idag damp Maybellines Define-A-Lash ned i den ruttnande brevlådan på 25:an. Den giftgröna förpackningen fullkomligt skriker "se mig!" och med mina divalater önskar jag att mina vinda ögon skall ge samma effekt. Givetvis ges inte denna, men precis som utlovat separerar mascaran samt skapar illusionen av längre fransar, även om den flexibla, men allt för lättböjliga, borsten känns omöjlig att applicera en tillräcklig mängd mascara med. Någon volym bildas inte med Define-A-Lash över huvud taget och det är därmed ingen idé att försöka lägga ännu ett lager, resultatet blir då endast klumpigt. Ett räcker och är också menat att göra då denna mascaras specialitet just handlar om klumpfrihet tack vare sin (jag citerar;) "unika hylsa". Så, antagligen är det ett milt, alldagligt intryck Maybelline har valt att satsa på. För de som prioriterar förlängande framför förtjockande sköter den sitt jobb och fungerar utmärkt till vardags. Jag gör det inte, och skänker Define-A-Lash två dramatiska blickar av fem möjliga.

Show me what you got pt. 1

Visa din necessär och dess innehåll:

  

Som ni ser behövs en viss påfyllning. Pennornas utgångsdatum finns inte kvar i almanackan, rouget är som bortblåst och min inte så tjusiga rosa ögonfransböjare har jag så skickligt haft sönder. En ny mascara är dock högsta prioritet i dagsläget, men efter att 2000 Calorie från Maxfactor uppdaterat sin klassiska täta borste till en ultramodern sådan, som inte alls fungerar för mina fransar utan ger spindelben som heter duga, är det dags att se sig om efter något nytt.

Utmaningarna "Visa ditt hem" och "Visa din hund gå på lina" antas den dag ett sådant existerar och jag inhandlat rep.

Vilken framtid?

Det märks att man inte har mycket till liv då samma sprättar förblir återkommande i ens drömmar. Det vore en sak om man hade med dessa att göra, men när man inte ens har det, är det något oroväckande, men så har jag ju den tendensen med; att klamra mig fast vid saker och inte släppa taget förrän något nytt, lika stort är på ingång. Självklart är det inte ofta som något stort är det då det enda på ingång grövre än mina lår blir mina måltider, om man nu ens kan kalla det där sporadiska vräkandet för det.

Jag blir alltid lika panikslagen då jag kommer på mig själv med att vara en "i morgon-människa" av idag. Jag trivs inte alls i positionen som uppskjutande sofflocksliggare, men kan inte minnas en gång då jag var något annat. Dagarna omvandlas till år ruskigt hastigt, och då de väl är förlorade finns ingenting att göra åt saken. Samtidigt har jag svårt att se exakt vad det är som inte kan skjutas på en dag eller sjutton. Vad är det som är så viktigt? Att jag skall till Kosmetik (här får jag då en tillbakablick till då Smedjan fortfarande var Domus, och tänker att det inte alls var så fruktansvärt länge sedan - "fem år bara") och införskaffa en ny läppenna då min nuvarande inte är längre än tre centimeter räknas inte. Så hur kommer man då egentligen framåt i tillvaron, när där inte finns viktigare saker att göra än så? Uppenbarligen har ju "en dag i taget" - vilket alltid omvandlas till "jag gör det i morgon" - inte givit en någonting, så det blir hädanefter till att lägga upp en ny strategi. Vilken?

Ett av målen är att arbeta inom film och ha ett enkelt arbete som inte kräver yrkesutbildning på sidan om. Att skådespelare går arbetslösa större delen av året är ingen nyhet, så enbart ett jobb är alltså inget alternativ. Jag tror att jag skulle passa ypperligt i en butik av något slag förutsatt att jag har råd att låta mig opereras så att jag får en möjlighet att stå i kassan utan att skrämma bort kunderna. Jag får göra det jag gillar bäst; synas, höras, inneha viss makt och se bortskämda svenskar göra av med pengar de inte förtjänar.
"God dag. Sicket ruskigt väder vi har idag. Det är så att hettan gör en livstrött. O, en sådan elegant jumper ni har. Jag ser då rakt att den inte kommer från vår lilla butik. Jag har en nästan likadan i svart, men jag har aldrig fått tillfälle att använda den. Jag kanske skall ha den i morgon och lägga upp håret till, för det lilla extra. Vad tror ni skulle passa? Nja, jag klär inte riktigt i vitt, men det är en trevlig färg, även om det nu sägs att det inte alls är en färg. Då skall vi se... Det blir... 698 kronor. Aj! Det tar i plånboken att shoppa. Det är en stor skam vad saker kostar idag. På min tid fick man en hel garderob för den summan, och det var inte på second hand. Ja, tack, tack, och adjö, då. Gud vare med er och här är era två kronor! Nästa! - Nämen, se god dag. Vilken stilig frisyr ni hade då! Ni råkar inte vara singel? Vad?! Sköta mitt jobb? Jag skämtar ju bara! Det är inte mitt fel att ni är sinnesslö! Vill ni inte prata? Nähä. Vad synd för er att det råder tystnadsförbud i denna kassa. Ack, ack. Nu har ni köat tio minuter för gäves. Nästa!"

Och ja, hade ett butiksbiträde talat så till mig hade även jag undvikit hennes kassa.

Morph it!

Jag erkänner; jag har inte mycket att göra och håller ångesten borta med att förutspå hur mina och Usama Bin Ladins avkommor kommer att se ut. Det kunde inte bli bättre.Det är när man ser Saddam i detta skick, man förstår att det där chockreportaget i en Ding Ding Värld '96 med bildbevis av Hussein i kvinnokläder och storblommig klänning kanske inte var ren och skär photoshoppad lögn. Och Dalai Lama, er vill jag tala med i enrum.

MorphThing.com

Shoeicide

Tillfällig lycka är att bära två kassar från stadens sämsta skobutik innehållandes fyra skokartonger, och inte vara mer än 900 kronor fattigare. För det priset går jag gärna omkring med skavsår och hammartår. Vi lever ändå i kommunikationens tider och skulle jag sluta upp illa däran, efterlyser jag bara en nyfilad fotvårdsspecialist trött på ensamlivet i Hemmets Veckotidning då jag har ett helt livs arbetstillfällen åt spjuvern. Tre små ord: Tjugosex centimeter himmelrike!

   

Hanging on the telephone

image77Det tog ett tag, men nu är även jag en modern människa med telefon på sin ädla jungfrukammare. Det enda som fattas är att samtalen skall börja trilla in från om inte annat ett håll och en kant, från någon som tagit förnuftet till fånga och tagit reda på min himmelska existens. Man kan ju tycka att det skulle vara ett privilegium i sig bara att få ringa till och höra någon svara i en äkta candlestickreplika, men dagens människor fungerar inte som de gjorde på min tid. Nu är det kvicka kameror, personliga ringsignaler som inte är i midifil och ett väldans blinkande, blippande och bloppande som gäller. Gammal hederlig robust stil förstår de sig inte på att uppskatta.


Jungfrukammaren är förhoppningsvis iordninggjord innan veckoslutet, men med tanke på att jag slarvat bort de senaste dagarna såpass är det inget löfte. Jag hoppas på att återfå rutinerna något för skrivandets skull, som jag måste trampa igång av flertalet orsaker, när min syster kommer hem på onsdag. Inte nog med att jag förlorar mitt språk, jag har beslutat mig för att göra en bok som projektarbete (att välja något som känns engagerande är hopplöst då det inte existerar något som engagerar mig det minsta, och att det dessutom är en hel hop arbete kring det hela, att det minsann inte bara räcker med att krafsa ihop 100 sidor skräp på ordfattig ungdomssvenska utan att det enda som räknas är arbetet runt omkring och att bokens duglighet är det minst viktiga, försvårar det), men vad ämnet skall vara grubblar jag fortfarande över. Det är då inte fiktiva romaner vi talar om, jag har alldeles för litet tålamod och information för det, utan snarare lyrik som brukade vara min kopp te.

Paperdolls

image73

Banne mig!

Idag tog Luleås 19-åringar studenten, och det gör fortfarande ont i mina öron efter deras stojande. Jag står inte ut med dessa så kallade traditioner, och jag har alltid skämts lika mycket å deras vägnar av att se dem komma på ett inhyrt utsmyckat lastbilsflak iförda sina vita hattar ropandes samma uttjatade fras. Nej, kära vänner, ni är inte bra bara för att ni tagit studenten, för vet ni vad? Jo, för hade ni varit det minsta bra hade ni kommit på något fyndigare att säga än så. Herregud, samtliga har läst två-tre års svenska, hälften av er gick musik- eller teaterinriktning och torde således vara vana vid att skriva och det är vad ni väljer. Skäms på er! Faktum är att era beteenden är pinsamma i och med att ni är fullt medvetna om era handlingar.

Jag kommer ju själv inte att ta någon sådan men i hela mitt liv har jag vetat att om den dagen skulle komma, skulle jag vara den som lämnade skolgården först av alla, och som hellre tar läraren på baken än att hoppa upp på en lastbil bara för att visa den förmodligen enda överlägsenhet man kommer att få känna på i hela sitt liv (ni är 19 år gamla och ingen bryr sig om att ni skall supa skallen av er på Brasseriet med champagne i kväll). Jag skulle förmodligen inte ens vara där då jag inte kan med den sortens jippon, utan sitta i skuggan drickandes rom & cola för att sedan gå hem och göra mig redo inför att veckan därpå sätta mig utanför arbetsförmedlingen var lågavlönade yrken såsom städare åt sådana som ni själva var för något år sedan och personlig assistent åt en tafsande vårdtagare väntar. Smaka på verkligheten. Den är inte vacker, och inte ni heller ty något mindre tjusigt än vita linneklänningar med tunna axelband och skor i samma färg får man leta efter. Övermatchning, kallas det visst.

Nej, skulle jag ta studenten skulle det bli Amanda och Herman som sjungs efter en viss inövning (för att inte tala om övertalning, då)! Där får man till och med in samtliga ting som har med denna del av livet att göra; sorg, sommar, himmel, hav och vita klädesdräkter. Kan det bli mycket finare?


Himlens stjärnor på himlen blänka,
himlens klockor i himlen klämta.
Mitt hjärta ropar uti mitt bröst:
"Vem har väl jag, som vill ge mig tröst?"


Amanda gångar sig ned till sundet,
där fick hon se, hur en båt låg bunden,
hon löste båten och seglar av,
och uppå havet blev Amandas grav.


Amanda störtar sig ned i djupet,
se, hon var klädd som det klara ljuset:
Den vita klänning hon på sig bar,
som man i oskulden alltid har.

Dagens höjdpunkt var tveklöst den så kallade rektorns misslyckade gangsteroutfit och försök till tal, som dessvärre gjorde att jag inte kunde hålla mig utan brast ut i ett hysteriskt skratt (som jag hoppas att ingen hann reflektera över) inför nära 150 personer. Bubblare på höjdpunktslistan vad var supertönt #1 viskade till supertönt #2. (Jag står inte ut med töntar. Jag gör verkligen inte det! Fanatiska nördar som sysslar fanatiskt med sina små specialintressen är OK och ibland riktigt charmigt - jag lär ju onekligen vara en ocharmant sådan själv -  men töntar i bemärkelsen "de som hänger i små klungor och har så trevligt tillsammans i sin avsaknad av god humor, som är för oinsiktsfulla för att förstå hur allmänheten ser på dem, för mesiga för de "balla" och alla tiders-gängen men inte tillräckligt uppmärksamma för att lägga märke till de riktigt utstötta.) Dock ledde inte detta till skratt utan enbart ett himlande med de hängande ögonen och en mycket sarkastisk min. ("Mm, eller hur? Skulle inte tro det.") Jag hade svårt att inte öppna munnen, men tänkte att det var nog lika bäst att låta bli med tanke på att vi kommer ha med varandra alltför mycket att göra ett litet tag till. Till mitt stora förtret.

On the Borderline

227027-68Borderline-personlighetsstörning, är en personlighetsstörning som utmärks av svåra problem med att hantera känslor, extremt svart-vitt tänkande och turbulenta mellanmänskliga förhållanden. Termen myntades i början på 1900-talet. Patienter med psykiska problem kategoriserades antingen som neurotiska eller psykotiska. Eftersom borderlinepatienter inte tycktes passa helt in under någondera av kategorierna togs benämningen borderline av engelskans ord för gränslinje i bruk. Centralt för borderlineproblematik är ångest som uppträder i form av emotionell instabilitet, impulsivitet, känslomässig sårbarhet, "svartvitt" tänkande, identitetsproblem och separationsångest och närhet respektive avstånd i viktiga relationer.

Diagnos

De diagnostiska kriterierna för borderline-personlighetsstörning lyder som följer:

  1. gör stora ansträngningar för att undvika verkliga eller fantiserade separationer
  2. uppvisar ett mönster av instabila och intensiva mellanmänskliga relationer som kännetecknas av extrem idealisering omväxlande med extrem nedvärdering
  3. uppvisar identitetsstörning, dvs. varaktig och påtaglig instabilitet i självbild och identitetskänsla
  4. visar impulsivitet i minst två olika avseenden som kan leda till allvarliga konsekvenser för personen själv (till exempel slösaktighet, drogmissbruk, vårdslöshet i trafik, hetsätning).
  5. uppvisar upprepat suicidalt beteende, suicidala gester eller suicidhot eller självstympande handlingar
  6. är affektivt instabil, vilket beror på en påtaglig benägenhet att reagera med förändring av sinnesstämningen (till exempel intensiv episodisk nedstämdhet, irritabilitet eller ångest som vanligtvis varar i några timmar och endast sällan längre än några få dagar)
  7. känner en kronisk tomhetskänsla
  8. uppvisar inadekvat, intensiv vrede eller har svårt att kontrollera aggressiva impulser (till exempel ofta återkommande temperamentsutbrott, konstant ilska, upprepade slagsmål)
  9. har övergående, stressrelaterade paranoida tankegångar eller allvarliga dissociativa symptom.

Symptom


En person med egentlig depression eller bipolärt syndrom stannar ofta i samma humörläge i flera veckor, men hos en person med borderline-personlighetsstörning skiftar humöret betydligt snabbare. Intensiva utbrott av ilska kan snabbt avlösas av ångest eller depression inom loppet av en dag, eller bara ett par timmar. Under dessa utbrott och humörsvängningar kan patienten skada sig själv, nyttja droger eller alkohol. Patienten har kognitiva problem och en störd bild av det egna jaget. Detta leder till många hastiga, och kanske ej så övertänkta beslut om byte av karriär, jobb, sexualitet, vänskap och värderingar. En person med borderline kan också se sig själv som helt igenom värdelös eller direkt ond. Patienten kan känna sig missförstådd eller illa behandlad. Känslor av att vara uttråkad, tom inombords och utan uppfattning om vem man egentligen är, är också vanliga. Sådana symtom är som mest påträngande när patienten känner sig isolerad, ensam och utan stöd i det sociala livet. Detta resulterar i en nästan desperat jakt på att slippa vara ensam. Ironiskt nog är det denna "klängighet" vid andra som utlöser de konflikter som får omgivningen att lämna patienten.


Personer med borderline har ofta ett mönster av instabila sociala relationer. Medan de kan utveckla intensiva - men stormiga - förhållanden, är deras attityd till familj, vänner och partner ofta instabila. Synen på andra kan växla snabbt mellan absolut idealisering och total nedvärdering. På så sätt kan ett intensivt förhållande, med stor tillit, snabbt uppstå. Men när separation hotar, inbillad eller verklig, kan förtroendet mycket snabbt övergå i ilska eller ett totalt avsägande av relationen. Detta kan förvåna den person som drabbas, eftersom de ofta har svårt att se vad patienten upplever som ett hot om separering. Denna rädsla för att bli övergiven kan ha att göra med patientens svårighet att knyta känslomässiga band med närstående, något som särskilt visar sig då den viktiga personen inte är direkt fysiskt närvarande. Frånvaron av denna närhet skapar en känsla av tomhet, och att vara värdelös. Om patienten känner sig övergiven eller sviken kan risk för självmordsförsök eller annat själdestruktivt beteende inträda. Tomhetskänslan kan också driva den enskilde till att skapa dramatik i sitt liv och pröva sina närståendes engagemang i relationerna. Genom att planera och utföra utåtagerande handlingar "prövas" den egna personen och styrkan i partners känslor samtidigt som något händer i patientens liv.

Självdestruktivt beteende


Patienter med borderline-störning löper 50-100 gånger så hög risk att dö genom självmord än den vanliga befolkningen, och omkring 10% av alla borderlinepatienter beräknas dö som ett resultat av självmord. Risken ökar ytterligare när andra diagnoser uppträder hos samma patient, som till exempel borderline-störning och ADHD. Om en patient har borderline-störning i kombination med missbruk är risken för suicid (självmord) så hög som 58%. Vissa psykiatrer har svårt att förstå störningen, eller vägrar helt enkelt att behandla dessa patienter på grund av deras impulsivitet och instabilitet (missar uppgjorda tider, glömmer mediciner, o.s.v.)

Närstående till en patient som diagnosticerats med denna störning har rätt till klar och tydlig information, så att de kan stötta personen. Denna störning är inte lätt att förstå, eftersom beteendet hos den drabbade kan vara så irrationellt, impulsivt eller irriterande. Patienten kan ofta inte själv svara på varför han/hon beter sig som han/hon gör. Att i det här läget förskriva lugnande preparat såsom bensodiazepiner kan var farligt eftersom det både ökar risken för irrationellt, impulsivt beteende och lätt kan leda till beroende. Den som har den här störningen kan vara nog så intelligent, kärleksfull och ha en stark personlighet, men deras självbild är skadad och de söker reparera den på sätt som ibland kan var farliga. Riskfaktorerna kan reduceras genom en korrekt ställd diagnos och därmed följande behandling Den som lider av borderline-störning behöver ett starkt kontaktnät runt sig för att ge stöd.

Förgrämd & banal

Sommar och sol. Nu blir det till att sitta instängd i två månader och jag ser fram emot allt spännande datorrummet har att erbjuda! Myggor, svettosande klädesplagg och värmeslag. Ni får ursäkta min negativitet mitt i all oroväckande glädje, men hur kan man längta? Jag är förmodligen en av få som ser fram emot hösten och att inte behöva tänka på var plaggkombination, då man ändå bär ytterkläder större delen av vistelser i andras sällskap. Jag hatar svala plagg och att behöva visa mina ickeexisterande företräden för allmänheten. Bara en sådan sak som strumpbyxor och långärmat i 30 graders värme kan ta kål på vem som helst och att jag inte kan bära linne är sådant som får en måttligt deprimerad. Det här med att jag skulle sola i sommar stryker jag helt ur min planering. Det blir till att sitta under stora parasoll med cigaretter, mina största solglasögon och en dyr paraplydrink vars namn knappt går att uttala. Fy för den lede.

När vi ändå är inne på denna bitterhet, måste jag bara tillägga hur mycket jag ogillar dessa skrattretande modebloggar, var unga flickor kopierar in samma plagg som de ej äger från Asos (som för övrigt är en gravt överskattad butik då det kommer till klädesdräkterna) likt ett tusental andra flickor, visar upp "dagens outfit" (en gång i veckan, vid galej eller bara då de känner sig riktigt fräcka räcker inte, en daglig uppdatering skall det vara bara för att få tillfälle att visa upp sina 365 uppsättningar), citerar "Sex and the City" samt lägger upp bilder av Nicole Richie pratandes i sin mobiltelefon var de frågar vilken kroppshydda som passar henne bäst - givetvis enbart för att fiska fler kommentarer. Detta får dem alltså att tro sig vara moderiktiga. Nej, skall man ha en stilblogg, skall det ta mig sjutton hålla en viss klass. Jag tror banne mig jag måste styra upp detta. Jag har många plagg jag inte äger i min önskelista, och ni kan vara lugna; ni kommer inte att få se mig posera fram en helkroppsbild framför en spegel på ett bra tag. Jag besparar er madrömmarna ödmjuk som jag är.

Stop the world, I want to get on!

Nu är kurserna för hösten ordnade. Det är inte mycket, men jag får aningen mer att stå i än föregående termin. Två känns skapligt att inleda (förutom att jag mår dåligt av att hamna i nya sällskap, även om man tänker att jag borde vara van vid det här laget efter att ha gått med sex olika klasser under gymnasietiden) och de resterande är sådana jag måste stå ut med för att uppnå bra teaterbetyg. Att gå från MVG till VG- är tungt (men jag börjar åtminstone inte yla om det på öppen gata som vissa andra så ogalant gör), men jag har bara mig själv och min upptrappade, okontrollerbara panikångest att skylla och det är jag fullt medveten om. "Självinsikten är det inget fel på", som det ofta sagts.

image66Mitt löfte till mig själv blir härmed att slappna av och lita på mig själv, att inte förvänta mig att allt skall gå som smort och vara så praktfullt och överlägset som det bara går utan tillåta mig att söka vidare, och framför allt; jag måste lära mig att ta det lugnt (coolt, chill och diverse andra nymoderna ord som just accepterats i SAOL); att andas. Det är avsaknaden av dessa egenskaper som stjälper. Mina spärrar är alldeles för stora och så länge jag oroar mig för att misslyckas, kommer jag att göra det just därför. Det är skönt att lärarna handlar professionellt och rättvist då jag blivit bra less på att känna mig som en annan klant. Jag menar, vad skulle det vara för benämning på en ung primadonna som jag? Mitt läppstift heter för bövelen Diva Red! Att allt detta sakta men säkert nu dammas av från mina breda axlar, känns så fantastiskt att jag blir alldeles gråtfärdig.

Det är i sådana stunder man känner - förutom avsky gentemot bortskämda valpar med alla förutsättningar, som kommer att växa upp felfritt i sin inskränkta drömvärld utan att behöva lyfta ett finger, men ändå inte gör annat än klagar på sina så kallade problem - att där verkligen existerar hjälp från det högre och att ens livsväg redan är banad långt innan man själv gjort sig medveten om annat än farthinderna. Jag borde varit död (angående TV-serien med samma namn; se den inte, det är endast slöseri med tid), men jag lever och bara det känns som ett under, precis som att min extrema dödslängtan övergått i extrem dödsångest är ett stort kliv framåt. Det betyder att jag önskar uträtta något under min livstid och att även om jag skulle gå hädan, kan jag vara stolt över att tillhöra den skara som trots allt hade en vision.

Nu skall jag bege mig till COOP för att köpa juice inför morgondagens drinkar (vi håller tummarna för att allt går vägen och att polisen låter oss inleda vårt firande) och äpplen, samt hämta ut mitt absolut sista postorderpaket för sommaren. Om det inte blir detta kommer jag utan tvekan att nacka mig själv.

Lindex loves?

Lindex är en underskattad butik med mycket skräp, var man där emellan kan hitta ett och annat guldkorn. Några sådana fann jag inte idag, men jag fick både en klänning och svagt kritstrecksrandig kjol på den rea de ständigt tycks ha för endast 300 kronor, och här den pepitarutiga omlottklänning med puffärm som jag tidigare lämnat tillbaka efter att ha betalat fullpris för, då jag visste att den skulle användas max en gång p.g.a. de korta ärmarna. Nu kan jag dock bära den med en bolero utan skam då jag lyckades få den 50% billigare än planerat. Däremot är jag fasligt irriterad över att de slutat sälja min favorit-bh som, förutom att den till sitt låga pris är ofantligt hållbar och dessutom snygg, kan omvandlas från pushup till balconette på nolltid. Varför slutar man att sälja något sådant fantastiskt praktiskt? Det torde ju ha varit rena storsäljaren, men icke.

Det är att tänka på då man handlar härifrån och mitt tips till eder alla; vänta alltid någon vecka extra och låt er inte lockas av impulsköp härifrån. Helt plötsligt har de sänkt priset rejält för det enda dugliga plagget, vilket till 70% finns kvar i ens storlek. Detta är något jag tagit stor lärdom av sedan min leopardmönstrade jacka som jag tyckte var fräck i höstas (och fortfarande tycker; dessutom luktar den fuskpäls lång väg, vilket är det bästa av allt), reades ut 600 kronor billigare fem dagar efter att det öppna köpet gått ut och hängde kvar i månader. Här kan vi tala om hjärtesorg, ty för den summan hade jag fått en ännu tjusigare, något... neutralare kappa. Tydligen så var jag den enda som ens tyckte den var litet fräsig.

Binge Barbie

image64Tre kilo. Så mycket har jag gått upp de senaste två veckorna. Jag har ätit mer än på månader, och det otroliga är att ju mer jag trycker ner i strupen, desto mer känner jag att jag behöver, trots att både kropp och tanke säger emot. Jag känner av ångesten mer än vad jag känner den påse chips jag hämtar från skafferiet, vilken jag en kort stund senare ätit upp, trots att jag i hela mitt liv avskytt allt vad potatissnacks heter och blotta tanken på dem ger mig kväljningar (och lika vidrigt smakar det då jag väl trycker dem bara för att ha något att göra). Jag har tagit allt som kommit i min väg, trotsat mina fobier för att inhandla godis och detta för över 100 kronor (det vill säga i snitt två kilo). Jag har vräkt i mig bröd (ännu en sak jag normalt sett ogillar), tillagat pannkakor med grädde och sylt mitt i natten och svalt så många isglassar att halsen börjat svida. Normalt sett är det sådana man äter av för att lena halsont, inte tvärtom. Inte har jag heller kompenserat detta. Jag har känt alldeles för mycket leda för att kunna röra mig mer än nödvändigt, och även om jag mycket väl vet att jag så enkelt kan avsätta en ynklig halvtimme och cykla tre mil, ägnar jag denna åt att äta mer i takt med att tårarna från självhatet rinner. Allt jag tänker på samtidigt som jag pressar i mig skiten, är hur mycket smällar jag kommer få ta för detta, hur mycket arbete som kommer att vara förgäves, hur kläderna kommer spänna över den gigantiska röven och hur många människor jag kommer att äckla med detta och fungera som hånobjekt åt. Jag kan inte heller kräkas i och med hur tänderna redan ser ut (jag har från grunden små och tunna tänder), och vill inte riskera att ha frätt bort dessa och gå tandlös innan 25 fyllda. Helst vill jag behålla dem så lång tid som möjligt. Det enda som återstår är att ta till den Dulcolax som påminner om min högstadietid, samtidigt som jag vet att detta inte hjälper på något sätt (upptaget av näring i tunntarmen påverkas överhuvudtaget inte). Den enda funktion det fyller är att jag kan känna mig ren igen och få en nystart innan jag börjar om på samma sätt. Så mycket för att komma i min så eleganta garderob innan sommarslutet. Ha!

Det här får nog (läs; kommer tyvärr) sörjas med två handfulla småkakor.

Horisonten i öster

Astrodienst kan ni enklare än någonsin ta reda på er sol/måne-kombination, samt den i mitt tycke betydligt intressantare ascendenten. Därefter kan jag rekommendera er att besöka Astrologi på svenska som kopierat en utförlig text angående denna. Jag väljer att tala för mig själv och min skrämmande påtagliga lejonascendent, vilket förklarar en hel del av mitt motsägelsefulla beteende.

Det här är en människa som man lägger märke till. Inte så att hon är gapig eller buller-och-bångig, för det är hon inte. Tvärtom är hon ganska självbehärskad, har något fast och stadigt över sig, men det finns ändå en air av "se på mig!". Hon verkar stolt och självsäker. Somliga kan uppfatta henne som högfärdig, och visst är hon lite fåfäng, ibland på gränsen till effektsökeri. Men är hon högfärdig, så är hon det i alla fall i en trevlig (och många gånger underhållande) anda. Det känns att hon samtidigt vill andra väl.


Mot dem hon tycker om är hon alldeles som en sol, varm och översvallande. Mot dem hon inte tycker om sätter hon upp en min av vänligt men bestämt avvisande. Hon är inte den som hoppar och stampar, för hon har en stark känsla för att man ska uppföra sig värdigt och nobelt, men hon kan både titta strängt och tala strängt. Det intryck hon ger är att hon inte låter någon köra med sig. Hon har en ton av avgjord viljestyrka, och har behov av att åtminstone vara sin egen härskarinna. Gärna också andras. Hon är naturligt dominerande. Dock kan hon ha svårt att underordna sig andra också i situationer där det egentligen vore ganska lämpligt med en smula ödmjukhet.

Hon markerar sin integritet och man känner respekt inför den. Henne brakar man inte på oinbjuden. Men många gånger kan hon faktiskt vara väldigt inbjudande. Det finns något öppet och ärligt och generöst över henne, och hennes leende verkar vara några grader varmare än andra människors. Hon är oerhört tilldragande när hon sätter den sidan till, och blir ofta ett naturligt "centrum" utan att hon behöver göra så mycket för det.

Hon vill gärna demonstrera sina varma känslor för andra och kommer med små (eller stora) ömhetsbetygelser i både tid och otid. Andra kan uppleva henne antingen som en värmande härd eller som en besvärande hetta, beroende på deras egen läggning. Men hon har alldeles uppenbart hjärta. Lika uppenbart är att hon har en kropp (och åh så mycket av den med!). Den är stark frodig och utstrålar något mycket fysiskt påtagligt. Hon klär sig snyggt och det finns hela tiden tyngd och pondus i hennes väsen, vilket har en på något sätt imponerande effekt.

Att imponera är hennes förtjusning. Ibland också hennes akilleshäl - för när hon någon gång inte lyckas göra det stora intryck hon vill göra kan hon bli ganska stött. Hon har lätt för att skämmas, och kan vara snarstucken. Positiv är dock hennes självkänsla och självuppskattning (så länge det inte blir självöverskattning). Hon sticker inte under stol med sig själv, utan är uttrycksfull och går fram med säkerhet. Huruvida denna säkerhet sedan bottnar i hennes inre måste man studera solen och månen för att avgöra, men visst är ändå att den är en tillgång för henne i många sammanhang. Hon verkar alltid veta vad hon gör, och skulle hon vara osäker så syns det i alla fall sällan på henne.


Hon har en storsint och godmodig attityd, samt en självklar utåtriktning och självklar medvetenhet om sig själv och sin betydelse. På något sätt upplever hon sig stå på en scen med allas blickar vända mot sig. Detta trivs hon för det allra mesta med och njuter av. Men ibland kan det också inge henne en känsla av att vara obehagligt uppmärksammad, för hon tror lätt att andra lägger märke till henne även i situationer där hon helst inte skulle vilja att de gjorde det. För det mesta vill hon dock. Vissa Lejonascendenter kräver ständig uppmärksamhet från omgivningen. Men i gengäld är de alltid givmilda med sig själva.

Ingen fräck fredag, direkt

Favoritalkohol: Dricker helst ingen alkohol ren, men rom, vodka och whiskey går an i brist på drinkbladning.
Favoritfärg: Dova.
Framtidsplan: Ta mig framåt.
Tre prylar till en öde ö: Ett myggnät, MacGyver och hans fällkniv.
Är du vegetarian eller vegan? Vegetarian.
Hur många har du kysst? Ytterst få. Jag är ren som en blomma.

Hur många piercings har du? Inga. Jag får infektioner och obehagliga lukter uppstår lätt.
Två saker du skulle vilja ha: Cigarettåsna, svart florhatt.
Önskehångel: Givetvis är det topphemligt. Det enda jag önskar är att jag inte önskade det.
Pommes eller mos: Rotmos?
Strand eller storstad: Storstad.
Något alla vet om dig: Jag är bitter och det rejält.
Vad blir du glad av? Jag är ofta uppspelt, men aldrig glad.
Vad gör du när du blir ledsen? Gråter, röker, lyssnar på musik. Emellanåt en del annat man inte bör göra.

Vad är det första du köper när du varit pank länge och får pengar? Kläder.
Vad längtar du till? Ehrm. Hösten?
Favoritland: Spansktalande.
Favoritstad: Har ingen sådan.
Favoritsnabbmatställe: Äter inte snabbmat.
Vad har du i glaset? Vilket av dem?
Favoritsagofigur: Krösa-Maja är väl söt? Om inte annat fyller vi år samma dag.
Favoritte: Dricker inte te.
Favoritglass/ar: Såpass dyr att den inte har råd att köpas.
Vilken film får dig att gråta? Det är en plåga att se sig själv.

Vad är skönhet? Naturen.
Vad är lycka? Jazzklubb och cigaretter.
Om du fick 1 miljon: Den går direkt i den estetiska kirurgins ficka.
När grät du senast? Igår.
När skrattade du senast? Idag, åt min Weng Weng-kommentar. Ibland är jag så härligt kvick.
Vad är du rädd för? Larver, ytterligare viktökning, tonåringar, spökträd.
Vem är du rädd för? Allmänheten.

Favoritmat: -
Maträtt du avskyr: Hasselbackspotatis, Vegetariana (pizzan), grillspett.
Favoritgrönsak: Blomkål.
Favoritfrukt: Banan, citrus, (sura) vindruvor, (mogna) plommon.
Grönsak du avskyr: Tomat.
Frukt du avskyr: Physalis.

Vacker människa: Kate Winslet är den naturliga skönheten personifierad. Att se henne i ett svartvitt 40-talsdrama vore rentav orgasmiskt.
Klok människa: Existerar de?
Meningen med ditt liv: Talar vi om den rent biologiska tror jag alla vet att det handlar om fortplantning. Min egen mening känner jag dock inte till. Att visa den rätta vägen att gå?
Vad åt du till frukost? Havre...kaka.
Gillar du svarta kläder? Oja.
Vem hade du senast en seriös pratstund med? Försöker att undvika seriösa samtal. Jag har inte hittat "rätt" människa att öppna mig för, och det handlar inte om huruvida man känner någon eller inte. Jag talar inte alls seriöst med vänner, men kan mycket väl hålla allvarliga konversationer med en total främling.

Brukar du svära mycket? Fy fan, ja.
Största misstaget som du begått? De är för stora för att någonsin nämnas.
Har du pojkvän? Nej?
Nått du ångrar att du inte har gjort: Studerat. (Duh?)
Är du kär? Nej?
Hur tidigt stiger du upp? Beror på när/om jag gått och lagt mig.
Gillar du att slåss eller? Jovars. Litet blåmärken har aldrig skadat. Faktum är att jag tycker sådana är ganska tjusiga.

Hur många timmar sover du per natt? 0 i snitt.
Saknar: Trygghet.
Kan du stå på händer? Jag kan stå mina händer, ja.
Favoritserie: Läser inte serier.
Gröna eller röda äpplen? Gröna.
Senaste hångel? Vad är detta?! Jag sade ju att jag var ren!

Bra musik video just nu: Antar att ingen bra gjorts sedan 90-talet. Jag minns att Suede hade en del fina.
Har du raggat på internet? Nej, men jag har "reggat".
Bästa barnprogrammet: Jag vet inte. Jag tittar på alldeles för många.
Kärleken: Existerar inte.
Religon: Är vackert och överväldigande. Däremot får många stolpskott som använder sin dumhet i guds namn mig att vilja slå huvudet i en...stolpe?
Amerikanskt eller brittiskt: Amerikanskt. Både kulturen, accenten och historien intresserar mig mer.
RSS 2.0