Det här händer inte

Jag vill börja med att säga förlåt för allt. Jag ångrar mig hemskt mycket att jag tog ett beslut du definitivt var ämnad att också vara delaktig i. Jag känner mig fruktansvärt gemen som inte pratade med dig först. Men jag klarar det inte längre. Vårt hem ser ut som en dammig träskhåla och vår relation består mest av gräl och negativa jargonger. Hela köket ligger och möglar i disken, dammtussarna flyger omkring, hundratals papper ligger omkringspridda, toan ör steril och ful. Jag vet inte hur många gånger du sagt att du avskyr detta hem, och hur mycket du vantrivs med lägenheten och mig. Och denna etta du jämt vill flytta in i. Fast jag ångrar djupt att jag tog det i egna händer. Förlåt, Cecilia.

Att "vårt" hem ser ut som en träskhåla är knappast något oföränderligt. Det krävs inte mycket för att ta fram mopp och dammsugare, något jag gärna hade tagit itu med till helgen, men detta är ju knappast någon idé nu. Att köpa ett duschdraperi och en toalettmatta är inte svårt, men inte heller det är någon idé nu eftersom det enda som finns att göra är att vänta på utflyttningen. Att du däremot i princip aldrig är hemma försvårar det klart att hålla rent: Du kommer hem sent, går och lägger dig med mobiltelefonen alternativt åker för att sova någon annanstans, ger dig av tidigt på dagarna. Självklart förblir det stökigt, och jag känner absolut inte att det är upp till mig att agera hemmafru och städa upp efter det vi båda bidragit till för att jag är den som spenderar mest tid hemma. Detta var som bestämt något vi skulle ha tagit itu med tillsammans, men din tid tycks ju inte räcka till för det. Just det hänger först och främst på dig själv, inte på oss.

Jag vill inte föra över all skuld på dig. Absolut inte. Det är VI som inte fungerar ihop. Men du försöker uppenbarligen ge mig skuldkänslor nu. Varför skulle JAG ha ansvar i att du känner dig som en gäst i ditt eget hem? Du har sedan inflyttningsdagen muttrat om "den här skitlägenheten".

Ja, jag har muttrat och ja, jag har varit irriterad. Men nej, jag försöker inte ge dig skuldkänslor genom att yttra mina egna känslor. Det är så min verklighet har varit och ja, jag har känt mig ovälkommen de gånger det kommit gäster, och att du (vad jag uppfattade det som) inte tycktes vilja umgås/prata med mig utan ständigt är på väg någonstans får mig att dra mig tillbaka eftersom jag vet mina klängiga tendenser: Jag har hållit mig kort för att du inte skulle finna mig i vägen, för att du inte skulle tröttna på att ha mig under samma tak, vilket uppenbarligen lyckades ge motsatt effekt. Varje gång vi var med varandra kände jag mig ständigt som ett bihang. Jag vet när jag gör fel och jag har bett om ursäkt för saker jag sagt många gånger, och i stället för att godta dem hade jag gärna sett att du talade om att det tärde på dig. Jag skyller absolut inte på min problematik, men som du vet finns den där - ja, jag är sjuk - och jag kan inte göra något åt den varför jag är väldigt mån om förståelse för de känslor jag uppvisar. Men i stället för att endast påpeka vad jag sagt under mina depressiva tillstånd, kan vi dock lika gärna fråga oss varför du inte sagt något alls? Varför du lämnat mig i total ovetskap. Jag tycker inte att det är konstigt att jag reagerat negativt när du inte reagerat alls. När du endast uppvisar likgiltighet. Beslutet du tog visar mycket väl att du anser att jag inte har lika stor rätt till hemmet som du. Hade du faktiskt sett oss som jämlikar hade det inte kommit på din tanke att göra något sådant.

Jag vill visst ha en relation med dig, för jag tycker väldigt mycket om dig (fastän du konstant förnekar det). Men seriöst, Cecilia, sen vi flyttat ihop har det bara blivit värre och värre. Förlåt.

Det du har gjort är helt och hållet oförlåtligt och jag hoppas att du inser det. Du sade upp vårt gemensamma hem och kunde inte ens tala om för mig vad som tryckte eller att du övervägde det. Om du hade varit rak mot mig och sagt vad du tyckte hade saker inte behövt sluta så här. Du skrev att du var rädd för vad jag skulle säga, men jag misstänker att du kan hålla med om att detta var det absolut sämsta tänkbara sättet detta kunde sluta på. Hade vi satt oss ned och verkligen pratat om det är jag helt övertygad om att vi visst hade kunnat lösa saker, oavsett om det slutade med separation eller ej, för ingenting blir bättre av att hålla allt inom sig. Jag kan endast se en anledning till att du inte håller med och hänvisar till min ovilja, och det är för att du helt enkelt inte velat det egentligen?

Och du har all möjlighet att bo här i två månader till eftersom vi citat "...bara bor ihop. Vi har egen mat, egna tvättider, betalar för oss själva. Vi behöver inte ens prata med varandra."

Du har svikit mitt fulla förtroende, och det är det värsta man kan göra mot någon. Jag trodde att mitt förslag var något som skulle falla dig i smaken eftersom jag märkt av spänningarna i luften, och av ditt svar att döma så instämde du på det, men hela tiden gick visst du i andra tankar lämpliga att undanhålla för mig. Jag finner knappt ord för att kunna svara på detta och tårarna står som spön i backen, men det finns ingen anledning i världen nu till att bo i en utom min vetskap uppsagd lägenhet under samma tak som personen som utom min vetskap sade upp den, medan du väntar på att få lämna den. Efter detta finns ingen möjlighet att "bara bo ihop" som sambos med åtskilda liv. Efter detta skulle vi vara två bittra fiender som tillfälligt måste leva ihop mot sina viljor. Nästa gång vi ses blir för att diskutera vem som skall lösa ut vad av våra gemensamma inköp, och jag ser inte fram emot det.

Jag tror det säger sig själv att mitt sunda förnuft inte vill ha någonting med dig att göra efter det här, men det gör ont i hjärtat att säga eftersom jag lever på hoppet och få saker är såpass starka: Jag vet att det inte är så men hoppas innerst inne fortfarande att allt skall lösa sig. Att detta bara är ett extremt dåligt skämt, och att vi skall fira jul tillsammans, ha folktomma maskerader och bjuda på fin bål mellan filmskapandet. I mitt hjärta vill jag bara lägga mig bredvid dig och förklara hur mycket du betyder för mig, att jag trots allt såg dig som min vän (på riktigt) trots meningsskiljaktigheterna fastän du inte hyste samma känslor, och att enda anledningen till att jag tagit avstånd har varit för att jag känt mig som ett enda stort rullande femte hjul i din värld och verkligen trodde att det skulle vara bäst för dig, för att du skulle orka med mig, men det är för sent nu. Det är för sent för sådana känslor. Jag hatar att det tar slut här men först och främst hatar jag vad du gjort mot mig. Det är fruktansvärt gement.

Det största sveket

Genom att säga upp lägenheten utan att över huvud taget ha nämnt något för mig gav du mig alla skäl i världen till att känna mig som en gäst i mitt eget hem, för uppenbarligen är det även så du ser mig då du fattar ett sådant beslut själv utan att involvera mig: Du anser inte att lägenheten är lika mycket min som din. Detta är utan överdrift det allvarligaste sveket som riktats mot mig, och jag förstår inte hur du har mage att påstå att detta skulle vara det mest "smärtfria". Smärtfritt för dig - absolut. Du väljer den feges utväg och gör det väldigt enkelt för dig själv. Att vi från första början varit överens om vad som gäller - att vi är två individer i det här - och att hela min livssituation försvåras fatalt med detta och att jag nu är officiellt hemlös/tillfälligt inneboende på mina föräldrars soffa med mitt liv i Konsum-kassar verkar spela mindre roll. Jag tror inte ens att du förstår allvaret i vad det är du har gjort, och om du gör det kan jag inte längre känna något annat än förakt gentemot dig: Du har bakom min rygg berövat mig mitt hem, Magnus.

Jag hade verkligen hoppats att kunna se tillbaka på min tid från estetiska och därefter med dig som något roligt, men självklart gavs inte heller den möjligheten. Jag vet inte hur länge jag kommer att gråta över att det slutat så här då det du har gjort, Magnus, är ofattbart egoistiskt och oförlåtligt. Att påstå att "inga samtal hade hjälpt" mot vår "tärda relation" är enbart ett sätt för dig att lindra din egen smärta och i stället för att stå upp för att du inte kan kommunicera vill du överföra skulden på mig, genom att mena att jag i all min grälsjuka skulle vara orsaken. Vi har varit osams, men över huvud taget aldrig talat i de banorna: Vi har över huvud taget aldrig talat om din och min personliga relation utan om diverse ytligheter. Du har aldrig någonsin nämnt den, och i stället för att någon gång fråga mig varför jag är kort, varför jag är sur eller ledsen, har du vänt i dörren och åkt någon annanstans. På det vet jag att svaret är att jag ändå inte säger vad felet är. Även det är att göra det väldigt lätt för sig. Du har förmodligen inte alls tänkt på att anledningen till att jag varit kort, sur och ledsen är av exakt den anledning du sade upp lägenheten: Du får mig att känna mig som en gäst i mitt eget hem.

Du skriver i ett sms(!) att vår relation är infekterad och att du inte vill bo kvar där. Du vill berättiga och förmildra din handling med att jag förmodligen "känner likadant" (det gör jag inte), och det gör du först efter att du utelämnat mig ur ett beslut som jag haft all rätt i världen att vara med och ta. Därefter hör du inte ens av dig för att tala vidare om saken, och för det måste man ha sjunkit lågt. Detta händer inte om man anser att en relation är värd att behålla. Tydligen anser du inte att den varit värd att kämpa för, och det smärtar oerhört att veta att du i stället för att prata väljer att fly. Genom att göra något sådant har du inte bara markerat att vår relation är infekterad p.g.a. dispyter du i förväg tagit för givet inte går att reda ut trots att jag ifall jag bara känt till det hade varit villig att göra vad som krävdes för att rädda den, då den var värdefull för mig; du har klart markerat att du inte vill ha någonting med mig att göra i framtiden heller.

It takes two to tango, but only one to break.

Shake me, then break me

Jahaja. Så har det gått en vecka sedan jag började min nya riktning. Dum som jag är vägde jag mig först efter frukost, men vi kan säga att jag gått ner ett fast kilo föregående vecka bara genom att äta mindre/uteslutit godis och dylikt, vilket jag är nöjd med när jag sätter i åtanke att jag 1) menstruerar vilket tenderar att få en att svälla en aning 2) inte motionerat en enda gång 3) åt åt helsike fel lördag och söndag: Jag åkte hem till mina föräldrar lördag kväll efter att ha ylat som en gråtande hynda (ungefär som hundarna nedan gör just nu) i två timmar eftersom jag inte klarade av att vara ensam och stoppade i mig en halv påse Pollychoklad som jag inte ens tycker om. På söndagen åt jag tacos efter att ha varit i kyrkan och halvsovit till en hiskeligt långtråkig högmässa som jag önskar att jag hade stannat hemma från och ägnat de två timmarna åt att läsa engelska i stället. Om litet drygt en timme har jag nämligen muntligt förhör och jag har inte ens tittat igenom de fyra texter jag skall kunna idag - vad de handlar om har jag inte den blekaste aning!

Jag tog dock igen mina onödiga tortillas idag genom att dricka en Naturdiet Shake nu till lunch. Jösses så äckligt det är! Jag minns när jag köpte femton flaskor Naturdiet Soup från ÖB i våras och fick kväljningar vid varje slurp trots att jag höll andan under intaget. Naturdiet Shake med chokladsmak är något bättre. Grundsmaken är dock densamma om man känner efter varför jag försöker att låta bli. Om jag försöker mig på en vecka med enbart pulverdiet kan jag unna mig två av Naturdiets Snackbars om dagen, och resulterar det i viktnedgång skulle det ta mig tusan vara värt att ruinera sig för. Folk äter ju ute, köper ju hem näringsfattiga färdiga frysrätter och soppa på burk. Då kan väl jag betala 20 kronor per måltid och lika mycket för ett gott mellanmål? Det svåra blir att inte få tugga på något då jag enligt Freuds definition är en högst oral personlighet:

"Den orala fasen (0-1,5 år) kretsar kring munnen som under denna fas är speciellt energiladdad. Under första delen av perioden är barnet passivt, beroende och ställer inga krav. Under den senare delen när barnet lärt sig äta och prata blir det mer krävande.Det utgår från sig självt och upptäcker att omgivningen anpassar sig efter det. Barnet vill bli omhändertaget. För mycket stimulans ( behoven helt tillfredställda) under den orala fasen gör att man förlorar motivationen att gå vidare. Får man däremot för lite stimulans (behoven ej tillfredsställda) vågar barnet inte gå vidare. En oral personlighet, som alltså har fixeringar i orala fasen är generellt glupsk, lysten och inriktad på att få och ta emot och är helt styrd av lustprincipen, det vill säga strävanden efter lust och undvikande av olust. En oralt fixerad person är svart- och vittänkande. Nagelbitning, tröstätning, drogmissbruk kan vara tecken på oral personlighet. De blir lätt rasande, känner misstro och har tomhetskänslor."

Skall ta med mig den andra förpackningen till skolan i morgon eftersom jag inte har någon chans att äta lunch då jag mellan 12:00-14:45 inte har mycket annat att göra än att vänta in nästa lektion. Arbetet i samhällskunskapen skulle ha varit inlämnat igår, och jag har inte ens påbörjat det. Jag ser inte fram emot att behöva tala om att jag är för korkad för att förstå för läraren. Det är i sådana här tider jag överväger att hoppa av (jag överväger alltid att hoppa av, vill säga). Jag tänker att jag får hitta andra sätt att försörja mig på, men jag vet att jag måste uthärda. Klarar jag denna termin trots stressen klarar jag nästa, och klarar jag nästa är jag färdig. Sedan behöver jag aldrig mer ägna en tanke åt några gymnasiebetyg. Så länge jag blir precis godkänd rör mig försenade inlämningar inte i ryggen. Däremot skulle jag behöva någon annan som rör mig där då jag är stel som en pinne med nackont. Var är massagestolarna när man bäst behöver dem?

Ingenting händer, ingenting vänder

Vad har jag gjort? Jag vill inte leva så här. Jag vet inte om jag vill leva över huvud taget. Jag vill ha medicin, men ingen fungerar. Allt sitter i mitt huvud och det är tanken som skapar känslan, inte tvärtom, och jag frågar mig när när jag egentligen skall bli av med detta? Kommer jag att vara så här hela mitt liv? Man sade ju jämt att det bara var en tonårsfas.

Jag skulle på en bokstavligen gudomligt sinnessjuk föreläsning i kväll, men orkar inte ta mig någonstans. Ingenting är roligt när man måste göra det allena. Jag sitter här med grav abstinens och tuggar på ett gammalt tuggummi från igår och överväger att skära mig igen i stället för att gå och köpa godis, för det verkar som att det är det det står mellan just nu. Det är självklart inte bra och det ger mig ingenting att jag rispar mig på benet en gång i veckan, men jag går i alla fall inte upp i vikt av det. Frågan är om det är ett bra tillvägagångssätt att bekämpa ett beroende genom att ta upp ett gammalt? Jag kan inte plugga och jag blir tokig om jag inte får göra något.

Borde boka tvättid i kväll med då smutskorgen är överfylld, precis som jag borde städa. Det är mycket som jag borde göra men aldrig tar mig tid till. Jag har varit vaken i sex timmar men inte blivit av med en enda uppgift/syssla. Fastän jag inte pluggar är det det enda jag kan tänka på; just att jag inte gör det. I stället för att åtminstone försöka och misslyckas sitter jag och tänker på hur dum jag är som inte gör det, och tanken på att jag är dum som inte gör det gör mig mer deprimerad. Hela jag består av en enda ond cirkel som tycks omöjlig att ta sig ur.

Jag saknar min katt som jag har lämnat (hade det inte varit för allergin hade jag låtit henne bo här några dagar i veckan) och jag saknar min syster som lämnat mig (trots att vi grälar större delen av tiden) eftersom hon är den enda som vet vad jag kommer från. Jag vill hamna i en trång etta och aldrig mer behöva känna mig lämnad, för utan någon som kommer behöver ingen någonsin gå.

18:00: Nu ser jag dessutom på Ticnet att den konsert som har varit det enda jag haft att se fram emot är samma kväll som jag befinner mig hos S i Värmland. Det kunde inte bli mer typiskt. Nu har jag verkligen inget att leva för. Det är bara att sätta sig och gråta ytterligare medan världen runt omkring en fortsätter som ingenting har hänt, för det har det inte heller. Cigaretterna är slut, jag för äcklig för att köpa nya och jag orkar inte mer nu. Dags att börja fila på avskedsbrevet?

Ain’t no sunshine when you’re gone

Öppnade paketet från La Redoute i förrgår. Alla plagg passade men klänningen var fulare i verkligheten och tröjan kortare än väntat. Dock behåller jag allt för reaprisets skull. Den grå koftan hade jag på mig igår, då jag efter att jag gått runt ett litet tag med Emma (som fick två parfymprov i stället för ett - på måndag är det jag som hittar något att handla på Åhléns) på stan var till Storheden för att hämta upp den tingade datorstolen från Jysk. Jag skulle tveklöst betala 50 kronor mer för att slippa montera ihop den, vilket inte kommer ske inom den närmaste framtiden. Den lär bli stående i kartongen ett tag.

När jag sedan skulle lämna tillbaka delar ur paketet från Lindex visade det sig att jag glömt fakturan hemma, så det blev till att med en suck rafsa ihop alla saker från disken och återvända hem, men innan hanns det med en kort visit på Kupan för att se om det gick att hämta något material där. Det gjorde det inte, men blickarna var desto fler när ett gipshuvud lades i barnvagn och filmades. Den enda som inte verkade tänka att man var barnslig var den östeuropé som tittade ner i vagnen och vid mitt konstaterande att det inte handlade om mental sjukdom sade att han inte tänkte det, utan att det som gjordes var konst och att han själv tänkt på att göra något liknande. Äntligen någon som fattat galoppen, kände jag. Jag har verkligen ingenting till övers för simpla porträttfoton folk kallar konst bara för att de lägger på ett filter i Photoshop eller intar en halvakrobatisk ställning i sin pose, men film är banne mig en klass för sig. En rolig klass, dessutom. Sådana behövs det fler av i skolorna! - Att man aldrig är så ful som då inga möjligheter till redigering eller posering finns må vara, för en lyckad handling förskönar alltid ett misslyckat yttre. Gör du något som är något annat än dåligt gör det ingenting att du är fet med tre hakor, dålig hy och korta ben. Det är så jag tänker om andra, och det borde vara så jag tänker om mig själv. Å andra sidan vet jag att jag är en av få som fungerar på det viset, och det är det som skrämmer mig: Man måste se ut för något för att bli omtyckt, och med det måttet mätt vet jag att hur ful någon annan än är, så kommer jag alltid att vara fulare eftersom de har någon och jag ingen. Det är ett vidrigt faktum som kan sänka vem som helst till botten: Du blir inte hel som människa förrän din person är bekräftad av någon annan. Jag köper det inte, men det är tyvärr så det fungerar.

Mama Sunshine i bloggtofs, Perlan i vagnen och 25 kilos övervikt på solskenspromenad på Röda Korset.

Något annat som tydligen lyckades var min muntliga argumentation om aktiv dödshjälp på svenskan, trots att den var en bra bit under fem eller ens fyra minuter och att jag inte kan fokusera blicken (d.v.s. skapa någon vettig ögonkontakt). Det enda goda råd de kunde ge var att jag skulle prata litet långsammare (men att jag redan visste detta eftersom jag saktade ner tempot ibland), och skulle testa att vara utan manus nästa gång eftersom jag verkade kunna tala för min sak. Det som definitivt inte kommer att lyckas är jag i samhällskunskapen. På måndag skall jag (bland annat - detta är vad som måste prioriteras, egentligen har jag mycket mer; på fredag väntar ett fyra kapitel långt psykologiprov som skulle ha gjorts redan på måndagen) ha gjort en writing i engelskan var jag skall beskriva mig själv vid ålder sju, tretton och nu, samt denna källkritiska granskning av fyra olika hemsidor om abort, och jag vet inte ens hur man skriver en jävla inledning och presenterar sina frågor. Jag betalar ärligt och utan tvekan 100-250 kronor per godkänd inlämning. Intresserad? Tveka inte att höra av dig. Du får skriva om det är vad du tycker om/har lätt förr, och jag får en dag mitt slutbetyg som idag ser ut att vara bortom räckhåll.

Som om det inte skulle räcka är jag extremt sötsugen och vet inte hur jag skall orka stå emot på den sjätte dagen. Åt endast middag igår (en enorm och sen sådan förvisso; satt hemma och tittade på tecknad komedi, och i vanlig ordning mådde jag förbannat dåligt och ville inget hellre än att dö eftersom det är synnerligen olustigt att vara med någon som blir irriterad på en när man är ledsen och inte ens tror på det man säger, alternativt tror på det men inte ens kan visa litet omtanke bara för att personen inte känner detsamma, och det sista är ta mig fan värst eftersom man då gör det aktiva valet att strunta i den som gråter och nöjer sig med att kalla denne bitsk och gå för att det är det som blir enklast för en; man behöver inte göra sig besväret att sätta sig in i en äcklig borderlinefittas patetiska känsloliv, för man vet ju att deras hjärnor inte är riktigt klara varför åtminstone hälften av vad de säger inte är av värde/sant och kan tas med en nypa salt), och får äta det som blivit över idag, men nu tillsammans med ännu ett mål. Det vrider sig i magen av att tänka på det; det och hela min tillvaro som oälskad och betydelselös vämjelse. Jag har aldrig mått så dåligt över att vara jag som jag gör idag.

Det regnar ute. Härligt. Då kanske någon känner sig litet sorgsnare än vad de annars hade gjort. Själv är jag f n likgiltig (eller är man det när man sitter med tårar i grisögonen? snarare helt urholkad, vilket får mig att inte orka göra någonting). Vädret har ändå noll inverkan på mig eftersom jag inte har något där ute att göra. Däremot fryser jag och måste finna en jacka att använda oktober/november snarast då det enda jag äger är fuskpäls och trekvartsärm. Samtidigt känns det lika obetydligt: Varför skall jag inte frysa? Jag har väl ingen anledning till att hålla mig varm.

Tre matnyttiga dagar och trettiotre skoluppgifter

Detta är den tredje dagen i sträck som jag äter helt OK (d.v.s. blir det den tredje i sträck idag om jag fortsätter sköta mig). Om vågen pekar neråt? Nej. Om jag så väl vet att det tar sin tid? Ja. Om jag till fullo kan få in det? Tydligen inte.

Gårdagen bjöd på fler skoluppgifter (och här tänker jag; "hur skall jag klara av detta när jag inte får äta karameller vid studerandet!", som om jag någonsin studerat och tuggat samtidigt; det där är bara i min hjärna, för inte sjutton är det så att det "hjälper mig att tänka"), en liten kaffe och en geting som jagade mig runt halva komvuxbyggnaden vid lunch (jag tror inte jag sett så mycket geting på länge som där, antagligen bor de i brevlådan; kommer in tillsammans med posten och skrämmer slaget av rökare utomhus - nej, jag åt den inte). Till middag svalde jag för andra dagen i rad fullkornspasta (inte för att jag tänker att det är nyttigt, utan för att det är den enda pasta jag äter) med quornfilé och ett äpple efter det (ni kanske ser ett mönster; jag tar vad jag har, gör slut på det helt och köper något nytt en annan gång - variation är inget för mig). På kvällen efter att vi varit på Kvantum och handlat litet (även om det mest var M som handlade medan jag i min tur gick runt osminkad och beklagade mig i min tysthet) kompenserade jag för den uteblivna frukosten och lunchen med en mugg vaniljyoughurt och All Bran (mugg eftersom vi fortfarande inte har hunnit/kunnat/vågat/orkat diska). Jag köpte visst två paket Läkerol med, men det tänker jag inte sluta med. Sweet Licorice får stå kvar på min matsedel.

Nu på morgonen har jag än en gång intagit youghurt med All Bran samt en hårdbrödskiva med purjolök och keso. Det är också min första frukost på månader. Fortsätter det bara så här ett tag nu borde jag ha minskat ett fast kilo om en vecka, eftersom det var ungefär vad jag lade på mig innan. Jag väger mig igen på måndag och delar då med mig av min besvikelse. Nu skall jag ögna igenom fyra texter om kvinnor och män (däribland Moa Martinsson, Elin Wägner och Simone de Beauvoir), vilket inte borde vara någon match för en gatugammal kvinnosaksdam med en genusvetare till syster. Dessvärre innefattar uppgiften också att tala om en renodlad sexnovell om trånande sköten och sexuell frigörelse från den åh så fruktansvärda viktorianska prydheten (jag tycks vara den enda som anser att den har sin charm), och för att inte spy galla över känsliga varelser med min åh så fruktansvärda konservatism får jag helt enkelt hålla tyst vid det kapitlet, alternativt linda in mina tankar i en mjuk dunkudde. Sedan vankas en kort runda bordsduksletande inne i stan förutsatt att nu M stiger upp, innan det är dags att bege sig till skolan för att diskutera texterna. Visst ja, jag skulle visst läsa dem med...

Dagen (nej, inte den kristna tidningen):

Naturkunskap med chockbeskedet om att jag kommer att tvingas ge mig ut och leta lavar(!) i veckan och skriva en rapport kring detta. Leta lavar - var inte det sådant man gjorde i trean trots att man inte förstod ett dyft av det, men var nöjd eftersom man slapp lektionen? En oändligt långt håltimme följde därefter (kan man säga detta vid vuxenutbildningen, eller är håltimmar sådant endast gymnasieelever har privilegiet att tala om?) var jag velade mellan att sitta rakt upp och ner eller gå in till stan. Jag satt rakt upp och ner ett tag för att sedan tröttna och spenderade 298 kronor på Gina Tricot. På vägen tillbaka gick jag förbi en frisersalong och frågade hur pass mycket utväxt jag måste ha för att lägga in naturliga slingor och göra mig av med det platinablonda. Man menade att det skulle gå att ordna redan nu, men för att vara på den säkra sidan tänker jag ge det ytterligare någon millimeter, ty jag betalar inte 900 kronor för slingning och går därifrån med större frustration än när jag kom dit. Igen.

13:00 skrev jag engelskglosor hos den vikarie som genant nog kände igen mig från Lärkan och kom ihåg mitt namn efter att ha varit med på tre lektioner (1,5 år senare - nåväl, man får väl vara glad att man lyckas ge ifrån sig intryck, om än enbart negativa). Det gick dåligt men jag var lättad över att ha fått det gjort. 14:00 drack jag surt kaffe till cigaretten, hittade rättskunskapsboken för 200 kronor på en anslagstavla (jag hade velat komma undan billigare, men då det är en sällsynt bok får jag motvilligt acceptera budet) och 15:00 var det i vanlig ordning dags för engelskan, som jag inte gjort en enda grammatikuppgift i. Det är inte obligatoriskt varför jag prioriterar annat, men det kommer definitivt att slå tillbaka på grammatikprovet i vinter.

16:30 åkte jag till COOP och försökte mig på att handla. Det gick inte bra - jag är alltid nära till gråt där jag klampar runt i butiken och desperat försöker hitta något att äta som inte är helfabrikat - och jag kom hem med det vanliga; quornfiléer och juice. Skall även testa en pastasås med tomat och rostad vitlök ("vilken bra start med färdig sås", tänker då ni, men den innehåller åtminstone mindre kalorier än det glas som kommer drickas till) då fullkornsspagetti är det enda som finns att äta. Köpte hem svenska äpplen att äta i kväll. Svenska äpplen är helt klart de bästa; små och sura, precis som man vill ha dem, och alla andra frukter med för den delen. Rentav gudomligt goda är de! Sötma är överskattat. Jag önskar att jag kunde säga detsamma om det söta i sakerna jag numera håller mig borta från. Jag blev tvungen att stirra rakt fram på väg till kassan för att slippa se skylten som visar 49 kr/kg.

Detta blev då en summering av dagen och likväl en matdagbok. Jag kommer med största sannolikhet att föra den i den offentliga bloggen de dagar jag håller mig något sånär i skinnet, och hålla de största misslyckandena (läs: godis/kakor - ja, det kommer hända trots att jag inte planerar det) till den privata. Inläggen kommer då att se ut i stil med vad som följer: "HELVETE! VARFÖR KAN JAG ALDRIG LYCKAS MED NÅGOT? VARFÖR SKALL JAG STÄNDIGT FÖRSTÖRA FÖR MIG SJÄLV? VILL JAG BLI EN AV DEM VARS FETMA DET GÖRS DOKUMENTÄRER OM? JAG ÄR EN IDIOT SOM FORTSÄTTER FAST SVARET ÄR NEJ. JAG BORDE TA LIVET AV MIG, MEN ÄR FÖR FET FÖR ATT RYMMAS I KISTAN, OCH FÖRNEDRINGEN AV ATT BEHÖVA LÅTA BESTÄLLA EN SPECIALTILLVERKAD SÅDAN ÄR ALLT FÖR STOR FÖR ATT DET SKALL VARA VÄRT DET." Nu skall jag tillaga min middag, portionen lär vara större än rekommenderat. Sedan; det jag inte gjorde i helgen.

Ångesten 22 dagar senare

OK, nu får det vara nog, banne mig! Kjolen stramar, koftan stramar, strumporna stramar, till och med skorna stramar, och jag har inte råd att köpa en helt ny garderob för att jag inte kan ta hand om mig själv. Det är väl inte konstigt att jag inte orkar med att studera när jag får i mig noll vitaminer och är en hårsmån från att drabbas av skörbjugg (både tandkött och hud spricker på mig), så nu är det gröt på morgonen (jag hatar tanken på frukost, men annars fungerar det inte - det skall vara kanelspäckad havregrynsgröt om det skall bli något av det), middag och frukt på kvällen som gäller. Matdagbok nästa.

Hade jag börjat leva bättre den 1 september som jag så öppet och stolt gick ut med att jag skulle göra hade jag kunnat vara fyra kilo lättare nu (det hade varit värt det, till skillnad från alla meningslösa chokladkolor jag slukat). I stället visar vågen mer än vad den gjort sedan februari 2007. Min minsta övervikt sedan 2003 är åtta kilo mindre än idag, och den hade jag omkring jul. Jag överdriver inte då jag säger att det var påsklovet som fick mig att släppa efter. En onyttig vecka och jag är fast i träsket. Jag kan inte balansera det: Det är som att ge en alkoholist en flaska vodka någon gång ibland, och alla vet vilken dålig idé det är. För min egen skull måste jag lägga av helt till dess att jag vet att jag kan unna mig något utan att drabbas av återfall, och för det krävs att jag avstår från allt dåligt åtminstone några veckor i sträck (självklart är det mer egentligen - jag skulle behöva ett år och ett lika långt medlemskap i Viktklubb - men så stark känner jag mig faktiskt inte). I kväll är det jag som åker och handlar, och fäller x antal tårar över att jag har noll koll på vad jag kan göra av ingredienserna. Jag hatar mat, jag hatar mat, jag hatar mat. Jag hatar smaken av tillagade mål, att jag inte kan leva utan det och att jag inte kan leva utan sockerchockar som förstör mig utvändigt, för jodå, det kan alltid bli värre än vad det redan är. Tro det eller ej, men man kan alltid bli fulare.

Om ni ursäktar, så måste jag gå och rätta till de för små strumporna nu innan det är dags att åka till den förhatliga vuxenutbildningen. De skär in både här och där.

Som jag hatar livet och allt det inte kan ge mig

Jag säger då det: Man blir vansinnigt trött av att göra ingenting. Jag vaknade nio och har såsat runt i lägenheten i en skitig velourdress utan att lyfta ett finger. Jag har tvättat håret, lyssnat igenom ena engelskkapitlet en gång (det andra fanns ej med på skivan), gått igenom reklamen och hittat en hel guldgruva att lägga i korgen vid nästa Coop-besök men sedan ändrat mig och tänkt hur onödigt det är (varför äta när man inte har något att överleva för?), tittat på så många avsnitt av Family Guy liggandes i sängen (så skönt att ha datorn placerad mitt emot det knarrande eländet från 80-talets början) att jag tappat räkningen och sedan somnat från det, men lyft ett finger? Nej, jag är redo för natten. Lägger jag mig nu lär det åtminstone inte vara någon chans att jag försover mig för tredje måndagen i rad (eller?). Om avsaknad av liv varit en tävling skulle det innebära jordskredsseger för min del. Jag undrar vad priset är? En klapp på axeln av medlidande och två liter glass att trycka i sin ensamhet? Måhända medan man tittar på Poltergeist som börjar om 50 minuter (till och med clownen under sängen hade mer till sysselsättning än jag - han hade ju fullt upp med att skrämma barn)? Eller så lägger man sig och gråter tills ansiktet sväller ytterligare, för att saker ju faktiskt aldrig kommer att bli bättre än så här. Så länge jag inte har något att göra kommer jag fortsätta äta och så länge jag fortsätter äta kommer jag fortsätta öka i vikt vilket ökar självhatet, fulheten och omgivningens förakt för en fatalt, samtidigt som de minskar chanserna för att någonsin få känna ett uns av lycka i den äckliga "kroppen" människor hellre tar sina liv än hamnar i. Jag finner verkligen ingen mening, och jag kan inte sluta fråga mig själv såväl som högre makter: Varför skulle just mitt liv bli så här? Ja, visst är det åh så lätt att klaga på att jag klagar och irritera sig på det, men vad skulle jag annars göra när detta är vad hela min vardag (och helgdag med, uppenbarligen) kretsar kring och inget annat finns att tala om?

Inte blev det något gjort denna lördag heller

Jag var hem till Örnäset idag. Tänkt var att jag skulle rensa mina föräldrars dator från tiden vi fortfarande levde i grottor men när det enda som fanns var tio bilder och tre låtar (Tomas Dybdahls "Cecilia" - underbar sång med tanke på namnet - och Hooverphonic's "Mad About You" som jag hade på repeat 2004 under min triphopperiod, samt Annies "Chewing Gum" i Mina mottagna filer; den fräsiga låten hade jag helt glömt) blev det inte mycket till rensning där. Jag kan inte låta bli att lägga ut några av bilderna från tiden mina öron var ständigt infekterade (d.v.s. piercade) och jag fortfarande grät dagligen p.g.a. X, samt två från Niemisel 2003. Dels som nostalgisk faktor, dels som en påminnelse om att aldrig noppa ögonbrynen överdrivet tunna igen eftersom jag är så darrhänt att fylla i dem är omöjligt, och att aldrig använda överdrivet långa ögonfransar någon annanstans än på scen.


Visade även min far de vloggar jag publicerat nu på sistone (det är trots att jag är dålig på att svara verkligen jätteroligt att så många kommenterat dem, både här och på andra ställen - för den intresserade väntar en ny film som beräknas bli färdig i nästa veckoslut, och tro mig när jag säger att sämre får man banne mig leta efter med ljus och lykta!). Tydligen har han arbetat med den kände a-lagaren på bygget 1978 och fick sig ett gott skratt av att se honom sitta och besvära hans hjälplösa dotter på film. Jag var väl inte lika förtjust.

Det var förstås meningen att jag skulle passa på att läsa engelska och psykologi när jag väl var där, men i stället somnade jag utmattad framför TV:n efter att ha vibrerat och ylat av njutning efter att ha fått i mig vit kebabsås på flaska. Tur att jag inte tog med dem hit, för då hade jag väl ätit den tillsammans med en näsduk i värsta fall för tuggmotståndet. Sade jag att jag skall skaffa kort på Nautilus till veckan (ja, egentligen skulle jag ha gjort det denna vecka, men det är väl ändå inte mitt fel att dygnet bara har 24 timmar och veckan bara fem vardagar)? Det berättigar mina hysteriska matorgier, som jag hädanefter bör kunna ägna mig åt utan ångest och fingrar i halsen då de ändå motioneras bort. Nåväl, åtminstone en fyrtiondel av dem. Sedan är det ju ett par meter till busshållplatsen, och då jag inte duschar offentligt måste jag gå riktigt fort förbi folksamlingarna för att skynda mig till oinredda badrummets trygga vrå och inte förpesta luften med svettlukten.

På schemat i morgon: Klippa och klistra i naturkunskapen, öva engelskglosorna, skriva svenska (kom igen nu, C, du måste! - det behöver inte ta mer än två timmar) samt diska: Vi har inte en enda ren tallrik, gaffel eller mugg - precis allt ligger och ruttnar bort i diskhon varför vi dricker Kiviks lättdryck ur kastrull med iskuber i plast. Detta eftersom det är för mycket bråte i slasken för att kunna spola vattnet riktigt kallt utan att riskera översvämning, och det beror inte på avsaknad av hygien. Tvärtom är vi kanske för hygieniska för att våga ta i det? Dags att söka en seriös perverterad slav som kan utföra detta.

Sju sanningar (plus ett erkännande)

1. När jag var liten var mitt drömyrke att bli charkuterist. Jag skyndade mig till charken varje gång min familj åkte och handlade, älskade att titta på de styckade djuren och drömde om den dagen jag själv skulle stå där och hyvla skinka. Vid elva  var jag dock redan vegetarian och blev medlem i Djurens Rätt (eller som det innan 1999 hette; Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök) och då var det försent. Nu riktar jag in mig på människokött.
2. Jag sover tillsammans med en liten plyschisbjörn från WWF i sängen. Detta började jag med först då jag flyttade, antagligen för att dämpa saknaden av min katt som i vilket fall ändå inte ville sova i närheten av mig. Nedrans unge.
3. Jag är hiskeligt dålig på att knyta kontakter och ännu sämre på att upprätthålla dem. Jag tycker det är jobbigt att umgås och känna press på sig att vara trevlig mot vagt bekanta. Tur att man inte har någon som vill göra detta eftersom jag då skulle känna mig som en usel människa som aldrig hör av sig.
4. Som yngre körde jag hårt på alter egon. De flesta dog ut, men jag drömmer fortfarande om en karriär med ett av dem. Jag har alltid haft en hemlig önskan om att syssla med komik och gör hellre TV eller revy än står på Dramaten. Inte för att jag skulle tacka nej, men i valet och kvalet väljer jag en arbetsplats jag får ha roligt på. Mitt slutgiltiga mål är dock att rädda svensk film undan undergången. Det blir säkerligen en enkel match.
5. Jag skrattar när jag är nervös eller upprörd och går från att gråta och skratta och tillbaka till att gråta på en sekund (se Homer Simpson i videobutiken, avsnitt 20 i säsong 14). Det är svårt det här med känslor, eller som den ärtiga snärtan skulle beskriva sig själv i kontaktannonsen; Har alltid nära till skratt.
6. Jag är en romantiker av den gamla skolan som älskar tanken på att ingå äktenskap med den man vill leva med, att planera bröllop och drömmer om att gifta mig med pompa och ståt. Är till och med medlem (dock ej aktiv, det hade väl varit bra tragiskt) på Bröllopstorget. Jag har allt utom en partner och gästlista, vilket till mitt förtret aldrig kommer att inträffa: Man äter inte potatismos när man kan få gratäng.
7. Jag älskar att sända efter gratis gåvor till människor, både fränder och fiender. Det får mig att känna mig omtänksam alternativt hel. Mycket har förekommit, men det är bäst att jag håller detaljerna för mig själv.

(Jag utmanar i min tur samtliga som inte redan gjort en sådan lista, vilket borde vara relativt få vid det här laget.)

-

Nej, nu måste jag ta tag i Svenska B. Skall ha skrivit ett debattinlägg till i morgon, och egentligen mer därtill (en artikel om för- och nackdelar med mobiltelefonen) och dessutom göra första inlämningsuppgiften i matematiken, som skulle ha varit gjord för en vecka sedan. Jag gråter, "skriver" (har kommit så långt som till rubriken: Enbo, sambo eller flerbo? - egentligen borde det gå som smort så aktuell som frågan är för mig, som velar mellan att stanna kvar och att flytta härifrån till en etta med kokvrå dagligen, men icke) och trycker i mig sambons daimchokladkaka (förlåt M, jag köper en ny i  morgon!) samtidigt. Jag må vara en fruktansvärd student och en lärares största irritationsobjekt, men simultanförmågan är åtminstone skärpt, och något skall jag väl ha att skylta med när koncentrationen saknas helt.

Snart två timmar senare: Om jag börjat än? Såklart inte. Jag kan verkligen inte, förstår inte hur fan man gör.   Jag är en idiot som förtjänar att dö för mitt eget bästa, när jag omöjligt kan göra något om ingen sitter intill mig och ger mig instruktioner. Jag kommer aldrig att lyckas ta mig genom skolan och bara en sådan sak att hamna på komvux bland opedagogiska lärare som inte vet någonting om ens bakgrund/problematik är ett helvete. Nu finns ingen som stöttar en. Man verkar normal och inga bekymmer syns utåt - givetvis tar man det för ren lathet, när man i själva verket inte förstår eftersom man inte har gått i skola och allt man vet är självlärt.

Jag måste gå till lektionen tomhänt i morgon och be om att få mer information, trots att allt står så tydligt i papprerna, och förklara hur det ligger till för att slippa få ännu en ond blick från läraren (men självklart tjänar det ingenting till för, tänka sig, jag är vuxen nu). Jag hade så mycket hellre haft ett slentrianmässigt nio-fem-jobb att gå till än att behöva genomlida detta, men för att få ett måste jag läsa upp 1250 poäng och de ogjorda uppgifterna samlas på hög. Aldrig att jag går tillbaka till skolbänken när det här är över. Aldrig att det blir någon akademiker av mig. Det är inte min uppgift i livet, det är inte åt det hållet jag skall. Jag får helt enkelt hitta andra vägar.

All stress och ångest kombinerat med den skit jag trycker i mig under stress och ångest gör mig spyfärdig. Jag skall röka en cigarett, sedan kräkas. Det är länge sedan jag kräktes nu, har inte gjort det sedan jag kom hit då jag vill behålla de små tunna tänder jag har, men jag kan knappt stå upp nu p.g.a. illamåendet som gör mig alldeles yr. Jag måste få det ur mig.

Mat på modet

Hösten går i spisplattans tecken, och i egenskap av att väga lika mycket som ett kylskåp gav sig Haggan ut i fredags för att se vad man kan fylla det med nu när det drar mot kyligare tider.


Bränd korv med senap är det troligt att det blir i personalrummet på stressfyllda H&M, och vem kunde ana att jag var så trendig? Den senapsgula koftan pryder t.o.m. H&M-magasinets förstasida som jag fick idag. Dock släpper den så mycket hår att man ser ut som en plockad kyckling när man tar av sig den, vilket är ett stort minus när materialet dessutom är svettframkallande och sticks. Därför står jag och velar mellan att köpa och låta bli när enda plustecknet är att den är snygg. Halsbandet med en luxös diamant i äkta plast är förutom litet väl kort dock redan mitt och väskan har jag en liknande.


Pitepalt med lingonsylt och en klick smör på toppen är favoriten hos fruntimrena på KappAhl, och Haggan glädjs åt deras lokalpatriotiska anda. Aldrig kunde jag tidigare tänka mig att det gick att kombinera Norrbottens nationalrätt med glamour, men nu vet vi att det går. Visa var ni står i drömmen om ett autonomt norr med denna dräkt och ladda hem Euskefeurats dängor Lingonrap samt Piteälva.

Baka en sockerkaka - steg för stegNågonsin funderat på hur en sockerkaka blir till? Här får du se hur man går till väga! Eftersom de stackars hönsäggens utgångsdatum var passerat var vi tvungna att vidta åtgärder innan tolvslaget (efter att ha tvättat för första gången i vår tvättstuga under den 1,5 månad långa tid vi bott här; vi har dock tvättat på annat håll). Det dåliga är att man aldrig någonsin har lika hysteriskt roligt att titta på filmen som att skapa den halv tolv en söndagkväll. Det underbara - förutom att vi inte äger något ströbröd och har vanillinsockret i en bakpulversburk - är att steg för steg är totalt missvisande då vi lyckades göra allt i fel ordning och satt och klippte om alltsammans mitt i natten, vilket var den huvudsakliga och enda orsaken till att jag försov mig från NK:n idag. Starkt jobbat, husmodern!

Klicka här för bättre kvalitet.

Heartsick - för Sverige i tidenPresentation av heartsick.blogg.se. Seriös eller falsk marknadsföring? Det är upp till er att avgöra. Åsikter uppskattas.
Klicka här för att se klippet i bättre kvalitet.

Uppdatering: Någon har undrat vad det står på banderollen vid 00:30. Det står "Seniorer i tiden" och tillhör Sveriges Pensionärsförening.

Gammal man gör så gott han kan


(Notera den passande thumbnailen. Ignorera däremot de tre hakorna.)

Ett ovälkommet möte med en påträngande man utanför Strand Galleria. Hade precis satt mig ned efter att ha skyndat ut från Pressbyrån med en stor kaffe och blir filmad av M då jag hör ett bräkande "vad söt du är!" från bänken bortanför. Han gav mig fyra kronor så att jag kunde posta "bilderna" när jag framkallat dem. Jag tog villigt men besvärat emot de smutsiga pengarna, men luktar fortfarande illa om händerna från hans närvaro. Pressbyrån gör namn för sitt 20-kronorserbjudande, ty pressad blev man minst sagt. Senare lutar han sig över mig hela med sin lekamen och rycker loss en blomma från lådan intill, som han ger mig. Jag har inte bemödat mig att sätta den i vatten och kommer nog inte heller att göra. Har däremot tittat på klippet tjugo gånger och kan inte sluta skratta. Reaktionen vid 00:45 är obetalbar. Tack Norrlåtar för ljuv musik.

Best vlog ever? Klicka här för att se klippet i bättre kvalitet.

Senast shoppat

Hösten på Lindex är romantisk med influens av 20- och 30-tal, det vill säga tantigt. Det är blommönster och rutor som gäller. Hade jag haft pengar hade jag anlitat en personlig tränare som effektivt kunde hjälpa mig bort med gäddhänget för att bära upp det bästa ("that's a no-no-no-no-no!" för att citera den upprörde äkta maken i Cheaters), men till dess nöjer jag mig med långärmade täckande plagg som inte ser fy skam ut de heller.

Ett väldoftande herrbesök


Hör och häpna! Jag upptäckte just ett plus med att bo i lägenhet. Varje gång ett brev tjockare än fem centimeter levereras till dig vankas det besök (visserligen har det erfarats en gång tidigare då kvartersvärden skickade blombud för att välkomna en, men eftersom ingen syntes till i kikhålet greppade jag köttyxan för säkerhets skull - något skall den väl användas till). Sådant sker inte i villa: Enda gångerna brevbäraren knackar på med sina trendiga shorts där är då de skall ha din barnsliga underskrift, så det var glad i hågen jag tog emot min ljuvliga Escadaparfym i testflaska. 100 ml till priset av 50 ml. Stressad och upptagen med att stänga dörren efter mig hörde jag honom yttra ett lågt var så god till mitt oengagerade tack under den blå mössan, innan den mörkbruna träbiten med trasig ringklocka skiljde oss åt. Jag hade kunnat vara Kate som flöt omkring på (och sänkte) den i en iskall Atlant kallad Hertsön, med honom som en drunknande Leo.

(Tyvärr gick det inget vidare med hemstudierna. Egentligen var det väl det jag visste: Kanske  ville jag bara slippa vänta i flera timmar på lektionen jag skall ta mig till nu och borde ha läst inför? Dåligt, mycket dåligt. Jag ångrar det skarpt, men det finns inget att göra åt saken nu, annat än att glädjas åt att man åtminstone luktar godare än på länge i ångesten.)

Senast shoppat

 
Jag har fått igen de utlånade tusenlapparna och fyllde på höstgarderoben (vem försöker jag lura? allt ligger fortfarande i en hög på golvet intill en flyttkartong och kommer göra till dess att rädslan för pälsängrar tar över) i natt med litet plagg från La Redoute, och fick tack vare erbjudandekod 320 kronor rabatt vid beställning av fyra plagg. Nu hoppas jag att de passar trots franska storlekar (beställde medvetet inte en större antracitgrå kofta eftersom jag inte tänker uppmuntra mig till att öka mer). Köpte även en klänning jag nämnt tidigare men aldrig köpt då jag p.g.a. enbart dåliga erfarenheter från La Redoute såsom extrema förseningar och felmärkningar dragit mig från att beställa. Nu kunde jag dock inte hålla mig. Den första klänningen är underbart 40-talsinspirerad precis som jag gillar't och kommer passa perfekt till någon av dessa skor:


Ogiltig frånvaro med giltigt skäl

Det är dock inte så man talar på vuxenutbildningen. Hör man inte av sig är man ute ur leken. Nu gjorde jag valet att stanna hemma från den obligatoriska NK-lektionen för att sitta hemma och ta igen litet uppgifter här och var i ett par timmar, och åka in så att jag är där lagom till engelskan 15:00. Jag vet inte om det var rätt, men eftersom det ändå aldrig är fler än fem i klassrummet trots närmare tjugo i kursen antar jag att jag inte är den enda som gör så. Jag tänker inte ljuga och säga att sömnbristen var det som fick mig att ta det beslutet - vaknade för tio minuter sedan och skulle normalt ha tagit bussen som går om 25 minuter. Jag piggnade till så fort det var taget (d.v.s. i skrivande stund), men precis som jag kände då jag satt på Arlanda för fyra veckor sedan och väntade på ett flyg hem berodde det ju inte på att jag helt plötsligt mådde prima och kunde återgå till det tänkta utan för att jag kunde andas ut.

07:00 hyllade jag snoozefunktionen och tänkte att kunna sova länge på morgonen är den renaste av lycka (det är det), men två timmar senare förbannar jag den (men mest mig själv som aldrig lär av misstagen). Jag tror inte jag förstått innebörden av att studera på Direkten och att ta eget ansvar. Ärligt talat är jag usel på det, men jag måste vänja mig, för nu är eget ansvar det enda jag kommer att få ta i fortsättningen.

Bäst just nu: "Orlando" med Tilda Swinton som sändes på TV7 igår kväll. Filmen finns förvisso inspelad på VHS hos föräldrarna och jag gav min syster en DVD med den förra julen, men det är alltid speciellt att se något direkt från burken. I morgon 15:00 visar de ghettorullen "Slam" med Saul Williams. dålig, men som jag och Sandra gått upp i taket över hur Saul kunde välja någon så oattraktiv och färglös som Sonja Sohn när han rör sig i kretsar med de vackraste mest karismatiska poetissor? Den filmen innehåller tidernas mest groteska sexscen och med det kan utseendet inte spela någon roll. Varför det ligger under bäst just nu? Jag har ingen aning, utan fortsatte bara på TV7-spåret.
Värst just nu: Förutom skolan och vikten, vilket är underförstått: Sönderkokta nudlar och grovlimpa. Jag är föräten och måste snabbt hitta något ungefär lika snabblagat och enkelt att ersätta det med. Tilläggas kan att jag är kräsen vad gäller mat, gillar nästan ingenting och har absolut ingenting i köket. Förslag?

Ett sista klagoinlägg för kvällen

Yesbox. I dryga nio timmar har jag nu suttit här och endast klivit upp fyra gånger, en gång för toaletten, en gång för att göra mig något att äta (vilket slutade upp i en hemsk pirog som förstörde den goda färsblandningen jag fått till helt, jag slängde bort halva och är lika hungrig som innan) och två för att röka. Hur långt har jag kommit? Tja, låt oss säga att inte ens en uppgift är färdig. Jag hakar upp mig på ord och meningar som jag måste omformulera vilket är enklare sagt än gjort. Jag är dödligt trött trots att jag sov rejält med timmar i natt och om lika många timmar som jag befunnit mig här skall jag minsann klä på mig för att sedan möta skolan till vilken jag inte hunnit göra i princip någonting. Kommer inte att lämna in NK:n förrän i morgon då jag ändå måste prata med läraren angående den, men vill ändå ha den avklarad till dess så att jag kan sätta igång med annat då. Hade jag fortsatt i stället för att sätta mig och skriva detta hade jag kanske tjänat litet tid, men jag tror inte det då jag kan stirra mig blind på skärmen. Just nu beklagar jag mig över optiska teleskop och jätteteleskop som jag inte kan hitta någon relevant information om. ICA stänger om fem minuter, så inte hinner jag dit och köpa något gott heller, men vad gör det? Jag har ju ändå slutat med det. Officiellt. Torsdagen bjöd på två sorters tårta under minnesstunden och därefter tycks det ha skitit sig. Igen. Frågan är inte bokstavlig men kvarstår: Kan jag göra annat än skita ner mig? Kan jag någonsin lyckas med det jag (inte) gör? Det vore synnerligen intressant att veta.

För övrigt hatar jag att grannarna i huset intill alltid stirrar så fort man går ut. Kan en dam inte ställa sig osminkad i filt på sin egen balkong om hon så vill utan nyfikna ögon? Om de skall glo kan de åtminstone göra det diskret i förbifarten (ett tips är att låtsas ha ett ärende vid fönstret, såsom att vattna blommorna eller dra för gardinerna), precis som deras aktivitet videofilmas genom fönstret om kvällarna. Ja, ni ser, jag kan också intressera mig för andra, men som med allt annat gör jag det med grannlagenhet. Jag hoppas att ni läser detta och skäms.

Get me away from here I'm dying

Jag har bara bott här en månad men överväger redan att flytta. Jag mår fruktansvärt dåligt av att vara här då jag känner mig extremt ensam och utanför av att bo tillsammans med någon jag inte har att göra med. Varje gång det dras hit folk förkroppsligar jag det femte hjulet och förvandlas till en ovälkommen gäst i mitt eget "hem", och det kan bara beskrivas med tre ord: Jag hatar det. Tomhetskänslorna ökar och jag känner mig i vägen bara jag tilltalar min sambo. Jag är alldeles för sällskaplig (klängig, om ni så vill) för att kunna bo tillsammans med någon jag inte kan prata med. Bor jag själv har jag inget val; då måste jag vara ensam. Här finns valet att vara eller inte vara och valet blir självklart att inte vara (med mig), och det gör mig så ledsen. Det är som att komma till ännu en kärlekslös familj var ingen bryr sig och jag orkar inte med det. Jag behöver den lilla tryggheten jag kan få, såsom att veta att min existens inte är vare sig negativ eller likgiltig för en. Med skolan på detta förvandlas jag till ett nervvrak som inte kan skrika och jag har funderat på om jag ändå inte skall kontakta läkaren och be att få något, vad som helst, utskrivet. Frågan är till vilken nytta, för jag skulle vara precis lika deprimerad, om än något mindre irriterad men desto mer uppgiven, av att leva i en etta utan att någonsin ha någon att rikta sig till. Det är ett dilemma jag inte vet hur det skall lösas, och eftersom jag inte har för vana att hänga ut någon annan än mig själv i min blogg vore det ohyfsat att gå in närmare på saken än så, men allt jag skrivit om att jag trivs har varit tillfälligheter. Köket stinker av sopor, när ytterdörren öppnas är lukten av smuts det första som slår en trots vädring och lägenheten blir liksom jag fulare och innehållslösare för varje dag.

Igår vankades den årliga Kulturnatten (kulturdagen är ett något mer passande namn) i Luleå men självklart uteblev besök ännu en gång då jag inte har några vänner att umgås med (visst är jag allt bra tragisk? 21 år gammal och fortfarande inga vänner - "vad skall det bli av dig?"). I stället satt jag i vanlig ordning hemma dagen lång och åkte halv nio till tågstationen för att vinka av Sandra och Carro som inlägget nedan visar (jag önskar att det var jag som fick ta tåget härifrån). Därefter åkte jag till Kvantum, köpte nya uppladdningsbara batterier samt två chokladkakor som nu trots mitt löfte är uppätna och sedan direkt hem för att lägga mig och sova på soffan. Vaknade till 04:25, bar med mig täcket och lade mig i den högst obekväma knarrande 80 centimeter härligt breda sängen. Vaknade åter 09:30, men är fortfarande vansinnigt trött av all stress som uppkommit av att göra ingenting. På schemat idag står två saker: NK och engelska. Egentligen borde där stå så mycket mer, men jag vet hur jag är och att ingenting blir som jag önskar att det var. Jag borde även panta de burkar som stått i skafferiet i snart en månad men det får vänta till tisdagen då kommande veckas arbeten skall vara avklarade och jag fått nya eländen att tampas med.

Team Las Chicas


Två valrossar och en vildkattskung? Nej, det är ju bara Las Chicas! Än en gång skiljs Team Las Chicas (nej, vi säljer inga vita ribbade bomullslinnen för 299 kronor styck, men snart finns en helt gratis best of-samling - håll utkik i bloggen) åt efter en grälfylld årstid. Nästa gång vi sluter upp blir till julledigheten. Detta är den bästa bilden av oss samlade, vilket säger en del.
Dagens i-landsproblem: När nyblivna medieelever(!) inte kan göra något så gruvligt lätt som att fotografera utan blixt. Det är rentav skamligt (ty detta hade ju blivit den perfekta omslagsbilden).

Tre dagar, två känslor

Måndagen började med att min far slog hål i huvudet efter att han åkt för att hämta upp mig då han joggade rakt in i en kant och blodet började rinna, något min mor inte var sen med att ge mig skuldkänslor för under eftermiddagen, som om jag inte redan skulle ha nog av det. Att säga att en ren olyckshändelse är mitt fel ligger på samma nivå som att mena att om man bara inte skyndat sig till bussen i vintras skulle man inte ha halkat och slagit i svanskotan. Med den mentaliteten måste man leva sitt liv helt passivt och aldrig göra någonting, något hon förvisso funnit sig i sedan tidigt 1980-tal då hon arbetade sitt sista pass någonsin.


Måndagens inköp. Tack vare att jag numera lärt mig ställa in vitbalansen på kameran kan jag dokumentera detta.


Skolan var självfallet en plåga. Utanför byggnaden stötte jag på jag min gamla skolsköterska från Lärkan (det var hon som såg till att jag fick byta till ES och jag tycker väldigt bra om henne; det är så fint att hon fortfarande uppriktigt bryr sig om mig - fastän hon gått i pension kom hon för att se vår slutproduktion för att hon ville se mig stå på scen - och för att inte göra henne ledsen svarar jag att det är OK med mig och att jag trivs sådär på komvux trots att jag har så mycket att göra). Jag hostade sönder lungorna i vanlig ordning och upptäckte att jag trampar snett inåt med höger fot och slitit sönder de enda bekväma tygskor med klack jag äger (läs: ägde). Jag led av tanken på att behöva fördriva tiden och lägga ned 350 kronor på en underlagskräm som kan ta min t-zon, vilket självklart skulle bli något av ett lotteri då jag redan var sminkad och inte kunde testa något. När jag går in på Åhléns och förbi märkeshyllorna ser jag dock till min förvåning att bland Niveas Natural Matt Foundation som inte ens går OK ihop med mig trots löftena om en mattare hy står en ensam Matt Refine With Rice Foundation från samma märke längst fram, som numera bytts ut av den tidigare. Jag har letat efter den i månader men fick vid min efterfrågan svaret att de inte längre säljer den. Jag ber att färgen skall vara min, tar upp den och vänder på förpackningen. Det är det. Jag plockar den med mig och fylls av en sådan tacksamhetskänsla att tårarna börjar rinna mitt inne på affären och jag kan inte låta bli att le med hela min upp och nedvända fiskmun. Inte för att den gör några underverk; jag måste fortfarande bättra på med puder, men hittills har den fungerat överlägset bäst i den lägre prisklassen. Plötsligt känns allt så enkelt och jag känner mig för en kort stund helt tillfreds - ett tillstånd jag aldrig upplever men som jag antar att medelsvensson dras med större delen av tiden - och firar det kortvariga tillståndet med en exklusiv tvål med chokladdoft innehållandes kakaobönor och sheasmör från italienska Nesti Dante. 45 kronor för 200 gram gör det till den dyraste tvål jag någonsin haft. Jag köper även en tvålkopp i mörkt trä att lägga den på vilket kommer se fantastiskt ut i badrummet förutsatt att det någonsin blir något av det (det finns fortfarande vare sig duschhållare, matta eller draperi). När jag ställer mig i kassan för att betala får jag ett parfymprov på DKNY's nya Delicious Night på köpet, vilket gör mig ännu gladare. Vidare på klädavdelningen hittar jag en svart silkestunika från WERA (Åhléns dyra märke man normalt inte ens tar sig tid att titta på eftersom man ändå inte har råd att handla från det) på reastället för 99 kronor, ordinarie pris 499. Utställd men perfekt att stoppa innanför kjolen eller att använda med bälte. Min spegelbild och de bångstyriga ögonbrynen på utväxt lyckades förstöra känslan och när jag återgår till vuxenutbildningen efter att ha köpt en förvaringsbox att ha mina papper i på Lagerhaus är jag lika nedstämd som tidigare.

Efter engelskan var jag hem till Örnäset för att besöka min morfar på sin födelsedag. Sandra hade kommit hem från Turkiet kvällen innan och hade med sig en vacker sjal, cigaretter och klassisk turkisk ansiktsmask åt mig. Vi köpte en ask handgjord norrbottnisk choklad i present då han lär behöva de ämnen som piggar upp. Tydligen hade han kört in i en lastbil igår trots att han inte bör använda bilen alls något mer. Jag befarar att det inte dröjer länge innan även han går bort. Detta får mig att tänka att mitt eget liv förmodligen inte heller har det längsta utgångsdatumet då min farfar dog vid 70 och min 80-åriga farmor blir mer orkeslös för var vecka. Min mormors föräldrar dog båda två innan 70 och min gammelfarfar innan 50. Den enda som levt länge var min gammelfarmor som dog ett par månader innan sin 93-årsdag trots rökning, huttar och godisnorpande från allehanda skålar. Man säger att jag är skrämmande lik henne såväl i utseende (vilket dessvärre inte stämmer då hon var vacker som en dag och hade hela Luleås manliga befolkning - alltid yngre än hon själv - rännande efter sig; till och med på gamla dar var hon eftertraktad) som sätt och jag hoppas att det involverar hälsan. Man skall aldrig säga aldrig men för att väga som en halv sportbil och vara totalt undernärd då jag trots vegetarianism inte äter grönsaker, har jag hittills haft tur med den fysiska hälsan, men så är jag ju fortfarande ung. (Och det är här jag sträcker mig mot skallen för att ta i en rejäl bit trä.)


Mödosam tisdag 09:00 med fula skor och flottigt hår, eller som valfri Bloggerska skulle kalla en bild av sig själv: Dagens outfit. Jag är ju som som till synes en mycket rutinerad posör.


Tisdagen var ett helvete (men jag fick åtminstone en tändare). Sandra hade sovit över hos mig för att hjälpa mig med studierna, men det blev inte mycket av det. Innan lektionerna gick vi en kort runda på stan och självklart hade jag glömt ta med mig någon jacka i all hast, vilket jag ångrade bittert redan på busshållplatsen. Det märks väl att det är höst nu. Jag tilldelades tre nya uppgifter i svenskan som jag omöjligt kommer att hinna färdigt till och med nästa vecka då jag även skall beskriva vad tjugo olika personer/uppfinningar har bidragit till världsbildens framväxt (jag kan inte ens i korta drag svara på vad Platon bidragit med - att han var den som införde filosofi som ämne är det enda jag förstår, till skillnad från idéläran), öva in engelskglosor och kunna sätta in dem i meningar, göra matematik och läsa litet i de fyra häften jag tilldelades på psykologin (även om jag inte gör det då det är det enda jag är tämligen säker på att jag kommer ta mig genom med nöd och näppe). På kvällen kunde jag inte göra någonting, jag mådde så oerhört dåligt och blockeras helt av tanken på hur värdelös jag är och livet är. Det är så här mina dagar kommer att fortsätta i ett års tid; fyllda av stress och oförmögenhet, utan något att se ljust på. Det är en vidrig tanke och en vidrig verklighet jag inte vill vara en del av. Jag orkar bara inte. Jag gick och lade mig tidigt och grät mig till sömns i kudden över att jag i stället för att bläddra igenom skolarbetet bläddrade igenom en lika ointressant tidning.

Idag har det regnat så det stått härliga till. Vaknade sent med en kniv i hjärtat, tittade på TV, skyndade mig att klä på mig och hann precis med bussen för att träffa Sandra och Carro (som tagit ur dreadsen och klippt sig, vilket var ett bra val) i stan. Sandra letade efter kläder till morgondagen. Slutligen gick vi till Interflora och fick ihopsatt en 250-kronorsbukett med vita blommor jag ej minns namnet på, röda ekblad och johannesört (eller "lingonris" som S sade) att lägga intill kistan innan vi gick på Sushibar vilket jag inte skulle ha gjort då jag förutom att avsky smaken uppenbarligen inte klarar av innehållet. Har varit illamående hela kvällen och inte kunnat dra ett strå till stacken, och kommer antagligen att behöva kräkas för att bli av med det. Jag höll på att falla ihop i duschen och om det beror på det eller den mensvärk jag fått dras med kan jag inte avgöra. Måhända är det en kombination som gör att jag snart lär göra en "Spy-Eva". Jag är än en gång ensam hemma och när jag inget hellre vill än avlida och slå sönder mig själv känns det väldigt skönt. Som sagt; att vara ensam trots sällskap är det värsta som finns. Det är det jag är hela tiden och jag hatar att det är så. Jag hatar att känna mig utanför och obetydlig.

Om sex timmar skall jag stiga upp för att åka hem till mina föräldrar och tvätta samt göra färdigt inför begravningen om tio timmar, och vips så har veckan börjat lida mot sitt slut. Jag har m.a.o. endast en helg på mig att avklara skolan. Tiden är och förblir min största fiende. Större än mitt höftmått, större än min oro, större än mina sömnproblem.

1 september 2008

Ny årstid, ny månad, ny vecka. 1 september 08 kunde inte vara ett bättre tillfälle att börja på ny kula (nej, inte glasskula). Dessvärre inte för min morfar, numera änkling, som igår slog hål på knä och huvud och blev liggande i hallen i fyra timmar och idag "firar" 70 år utan sin fru sedan 51 år tillbaka, men för mig själv och mitt eget leverne.

Jag och sambon åt de sista kakorna som fanns i lägenheten till "Jakten på nätpedofilerna" innan tolvslaget. Det finns inga fler onyttigheter i skafferiet varför det nu heller inte finns några ursäkter. Det är alltså ingen bantning på gång men en litet sundare vardag för oss alla för att orka mer, vilket involverar det vanliga; regelbundna måltider (jo, tjena - redan idag uteblir lunch p.g.a. lektioner, men det får kompenseras med en middag), motion emellanåt och godis på fredagar eller lördagar beroende på vilken dag det visas bäst TV (när de säljer Chocolate Eclairs på Hertsötorget kommer dessa att prioriteras framför att minska ett par hekto under helger). Det bästa med motion är att det sistnämnda då är OK. Man går inte ner i vikt, men inte heller upp. Det förstnämnda är dock ett måste för mig då jag gjorde det otänkbara och gick upp i min nya boning (inte så konstigt, när det inte tillagas några måltider). Nu är det slut med det - och eftersom jag både måndagar och tisdagar måste vagga fyra kilometer med brännande skavsår på hälarna har jag två dagars motion avklarad. Nu är även ett bra tillfälle att ge studierna en chans, för jag vägrar ge upp. Hur mycket jag än hatar det, hur många tårar jag än fäller för det och hur livstrött, självmordsbenägen och ohövlig det än gör mig skall jag klara det. Det kommer ta längre än önskat, men jag tänker inte plåga mig själv med svarta tankar till ingen nytta. Egentligen borde jag inte plåga mig alls då jag anser att det finns de som förtjänar det bra mycket bättre, men jag vet inget annat. Ett sätt vore att gå och borsta tänderna och förbereda mig inför dagens skola i stället för att sitta här - ett annat vore att inte vara så hård mot mig själv och låta mig ta det lugnt en timme då jag utöver det redan är färdig och det inte är förrän dess jag skall åka. Jag slits alltid mellan olika dilemman vars svar borde vara väldigt självklara, men ingenting är en självklarhet här annat än i teorin. Det är kaos i praktiken.

Dagen: Naturkunskap 10.00-11.50, tre timmars "rast" varav en kommer avsättas till att traska då jag varken hittar fram eller tillbaka (eller ens kan gå utan smärta trots att jag använder turistskorna), ytterligare en åt att gå genom centrum trots att jag gör det varje vecka och absolut inte har något ärende att uträtta (jag borde köpa en bh, men det är så oerhört tidskrävande att jag behöver en hel dag, och får därmed nöja mig med cigaretter att röka i väntan på något), en tredje åt att läsa psykologi och noveller. 15.00-16.00 är det dags för engelska, som jag lyckligtvis hann färdig i sista sekund enbart tack vare M men inte kan något av och jag hoppas att jag slipper säga något högt då jag inte talat engelska sedan 2002. 16.00 ser jag till att få samåka med min far som slutar, köper något att dricka, åker hem och tillreder grönsaksbiffar och omelett med champinjoner. Mycket äckligt, bara litet nyttigt. Efter det; gå igenom referatet, försöka påbörja den andra uppgiften i naturkunskap men givetvis inte avsluta, titta på Simpsons då tecknad komedi är det enda nöjet i mitt liv. Jajemän, ännu en dag man inte vill gå miste om!
RSS 2.0