TCM v. 29

Sedan TCM så brutalt byttes ut mot Disney Channel i min bostad (det är något år sedan och gissa om jag gick bärsärkagång då denna upptäckt gjordes - i stället för att hinna med tre långfilmer per natt tvingas jag skåda Musse Piggs huvud i nio timmar, ty TCM visades här nämligen endast 21:00-06:00, det vill säga exakt den tid Disney Channel slutade sina sändningar för kvällen), kan jag tyvärr inte ta del av de klassiker man visar. I och med att priset för en enda kanal är hutlöst förblir det nedladdning vad gäller den gamla goda tidens mästerverk, vilket är tråkigt då det alltid inger en speciell känsla att se en film direkt på TV:n (för att inte tala om det faktum att många av mina favoriter tyvärr är av hemskt dålig ljudkvalité, varför undertext i vissa fall kan vara nödvändigt för att riktigt hänga med). Men, för er som är lyckligt lottade, kan jag rekommendera att ta en titt på följande filmer under vecka 29.

image135Måndag 16/7

06:00 Dolda känslor
(Undercurrent)
Film noir från 1946 med Katharine Hepburn.
En gammalmodig ung fröken vill gifta sig med en välbärgad man, men när hon väl svarat ja till den rike flygplanstillverkaren upptäcker hon att han har en störande mörk sida. Hon är fast besluten på att ta reda på bakgrunden och tar kontakt med hans bror.



Tisdag 17/7

06:00 Det sjunde korset (The Seventh Cross)
Krigsfilm från 1944 med Spencer Tracy.
Heisler är en av sju fångar som flyr från ett nazistiskt koncentrationsläger under åren före andra världskriget. Lägerchefen beordrar att sju kors ska spikas upp på sju träd, ett för varje fånge, och vilka ska användas när de tas tillfånga igen. Snart är dock endast Heisler fortfarande fri och försöker ta sig till det neutrala Holland.

09:40 Du är mitt allt (Song of Love)
Drama från 1947 med Katharine Hepburn.
En tolkning av vänskapen mellan kompositören Robert Schumann, hans fru Clara och den unge moderne Johannes Brahms. Filmen koncentrerar sig på Claras kärlek till sin man medan han kämpar med mental sjukdom.

15:55 Den andra kvinnan (East Side, West Side)
Drama från 1949 med Barbara Stanwyck.
Ett sofistikerat par från New York blir inblandade i äktenskapliga komplikationer när frun inser att hennes man är involverad med en vacker servitris. Hon blir dock själv distraherad när honåterförenas med en barndomsväg som har blivit en polishjälte under ett party till hans ära. Ett erbjudande från hennes man att åka på semester och lappa ihop äktenskapet går i stöpet när hans flickvän hittas död.

21:00 I sista minuten (North By Northwest)
Drama från 1959 med Cary Grant.
Roger Thornhill är reklammannen som råkar ut för ett minst sagt olyckligt missförstånd. På mindre än ett dygn är han plötsligt misstänkt för bilstöld, rattfylleri och dessutom mord. Han blir jagad kors och tvärs över USA, av både polis och ett gäng hänsynslösa mördare som är övertygade om att han är en FBI-agent. Scenen i vilken hjälten jagas på en tom gata av ett plan som sprejar bekämpningsmedel är nu en filmlegend likaväl som ett minnesvärt klimax.

Onsdag 18/7

image13406:00 I vår tid
(In Our Time)
Drama från 1944 med Ida Lupino.
Under en resa till Warszawa tillsammans med en god vän blir en engelska kär i en polsk greve och gifter sig med honom. De bosätter sig på hans familjs gård, men krig bryter ut och deras hem bränns ner till grundan av nazister.

15:50 Då lagen var maktlös (The Roaring Twenties)
Kriminaldrama från 1939 med Humphrey Bogart.
Klassisk gangsterfilm om en ung man som kommer hem efter första världskriget och upptäcker att han inte kan få tillbaka sitt gamla jobb och blir involverad i smuggling för att tjäna sitt uppehälle.

Torsdag 19/7

17:30 Pionjären
(The Fountainhead)
Drama från 1949 med Gary Cooper.
En strålande men okompromissande ung arkitekt överger den kvinna han älskar för att kunna arbeta med ett uppdrag i New York. Hans planer för ett innovativt husprojekt ändras utan hans vetskap och han hamnar i rätten efter det att han spränger den ännu ej klara byggnaden.

03:30 Den goda jorden (The Good Earth)
Drama från 1937 med Paul Muni.
Wang Lung är en fattig kinesisik bonde. Av sin far får han den befriade slavinnan Olan. Wang gifter sej med Olan och dom kämpar med sin jord. Till slut lyckas dom till och med få mera mark att odla. Men då slår svälten till.

Fredag 20/7

15:35 Julius Caesar (Julius Caesar)
Drama från 1953 med Marlon Brando .
Mycket fin filmbearbetning av William Shakespears tragedi om politiska intriger och äror i antikens Rom och historien om dess mest inflytelserika man - kejsaren Julius Caesar!

03:45 Efter regn kommer solsken (Till The Clouds Roll By)
Dramadokumentär från 1946 med Frank Sinatra.
Om sångförfattaren Jerome Kern med en serie musikalnummer med stjärnorna från den tiden inklusive Frank Sinatra, Cyd Charisse och Judy Garland. Bland hitlåtarna finns "How D'Ya Like to Spoon with Me?" som framförs av Angela Lansbury.

Lördag 21/7

image13306:00 Mörk passage
(Dark Passage)
Film noir från 1947 med Humphrey Bogart.
Vincent Parry rymmer från fängelset efter att han blivit dömd för mordet på hans fru. Han ändrar sitt ansikte med hjälp av plastikkirurgi och ger sedan ut på jakt efter den som satte dit honom.

01:30 Att ha och inte ha (To Have And Have Not)
Drama från 1944 med Lauren Bacall.
En skeppare i det nazistockuperade Martinique dras in i en konflikt av en motståndskämpe. För att hjälpa flickan att återvända till Amerika går han med på att göra en farlig resa.

04:40 Mördaren kommer på natten (Signpost to Murder)
Thriller från 1964 med Joanne Woodward.
När en dömd mördare flyr från ett dårhus gömmer han sig i ett avlägset kvarnhus som tillhör en olyckligt gift kvinna, vars man är på affärsresa. Under hans besök hittas en kropp i huset och det verkar som om polisen bara har en misstänkt.

Söndag 22/7

09:30 Casablanca
(Casablanca)
Drama från 1942 med Ingrid Bergman.
Under andra världskriget vänds en ordkarg nattklubbsägares liv upp och ned när den kvinna han älskar kommer tillbaka in i hans liv med en man som är på flykt från nazisterna. En av de största Hollywoodfilmerna genom tiderna med en kombination av romans, melodrama, komedi och intrig, fint skildrat av en perfekt rollbesättning.

15:55 I detta vårt liv (In this our life)
Drama från 1942 med Bette Davis.
Spänt melodrama om en känslomässigt ostabil kvinna som förstör livet för alla de som hamnar under hennes själviska önskningar, men hennes planer tar en tragisk vändning och hon lämnas ensam utan någon att vända sig till.

Bra eller dåligt, det får stå för var och en, men samtliga är av en eller annan anledning sevärda. Amerikaner med bakåtlimmade ögon för att efterlikna kineser i The Good Earth är om inte annat en intressant del av filmhistorien.


Kommentarer

OBS! Reklam och spam raderas. Svar på givna kommentarer hänvisas till era egna inlägg och inte till mina, då kommentarfältet inte är något klotterplank! Övriga kommentarer uppskattas och glädjer mig.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0